Опера “Кармен” Жоржа Бизеа у петак премијерно у Народном позоришту Српске

Илијана Божић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Свјетски позната опера “Кармен” француског композитора Жоржа Бизеа, једночинка у драматуршкој интервенцији Питера Брука из осамдесетих година прошлог вијека, а у режији Милана Нешковића премијерно ће бити изведена сутра (петак) од 20 часова на Великој сцени Народног позоришта Републике Српске.

ФОТО: В.Трипић

Оперу ће извести Симфонијски оркестар под диригентском палицом Стефана Зекића. У улози Кармен је мецосопран Софија Петровић, Дон Жозеа игра тенор Марко Живковић, Микаелу игра сопран Милица Дамјанац, а Ескамиља баритон Вук Зекић. Уз гостујуће солисте, подјелу ће употпунити и глумци НПРС Рок Радиша, Владимир Ђорђевић и Горан Јокић.

Радња се одвија у Шпанији за вријеме кориде и описује страствену љубав, љубомору, инат и љутњу. Главни ликови су Кармен, млада дјевојка око које се радња одвија, Дон Жозе, наредник, Ескамиљо, тореадор, Микаела, Дон Хозеова вјереница, Зунига, капетан и други.

Директорка НПРС Дијана Грбић је истакла да су овај пројекат планирали отприлике двије године, односно од самог оснивања симфонијског оркестра.

- Диригент Стефан Зекић имао је идеју да радимо на пројекту, а задовољство ми је што је и Милан Нешковић режирао “Кармен”. Срећна сам и задовољна - рекла је Грбићева.

Нагласила је да је “Кармен” најизвођенија опера те да је жеља цијелог тима да привуку бањалучку публику и да отворе овај правац заједничким снагама са колегама из Београда, ослањајући се на домаћи школовани кадар који је својим квалитетом показао да може носити овакав пројекат.

Редитељ Милан Нешковић први пут је радио на опери, а како је казао ријеч је о спектаклу за сва чула.

- Објединили смо драмску радњу кроз музику, соло и дуо певање те уз фантастичне певаче и уз помоћ четворо глумаца успели да направимо питку трагедију о страсти, љубави, вину, несхваћеним љубавима и неслободи љубави. Проблем који смо највише третирали јесте однос слободе и љубави, а надам се да ће то кореспондирати са данашњом публиком, јер смо ми жанровски остали доследни класици, а стилски смо то у изразу, глумачком и редитељском, и сценографско-визуелном модернизовали колико год је било могуће. Поносан сам на екипу - објаснио је Нешковић.

Диригент Стефан Зекић истакао је да опером “Кармен” стварамо једну малу историју.

- Драго ми је што се овако посебан и квалитетан пројекат по први пут дешава у НПРС. Наша “Кармен” је посебна по фантастичном тиму, уметничког и неуметничког сектора, јер опера је као жанр захтевна и скупа те захтева огроман тим који мора добро да сарађује, јер било која карика ако не сарађује у тој хијерархији не може доћи до доброг производа - објаснио је Зекић и нагласио да је тим из свих сектора показао зрелост и одговорност и да је сигуран да ће публика уживати.

Мецосопран Софија Петровић је испричала да су уложили много труда, да је представа на вокално добром нивоу те да се нада да ће ову оперу изводити и у другим позориштима.

- Кармен је жена слободна, самосвесна, чак и бахата, али је ванвременски лик. Глумачки ми је занимљив лик.  Она је страствена, ватрена жена, али опет и на њој треба да се виде осећања и емпатија тако да је лик који може лепо да се изгради са контрастима - рекла је Петровићева.

Сопран Милица Дамјанац је истакла како није свеједно оперској пјевачици да живи у граду гдје нема опере.

- Желим неизмерно да захвалим маестру Зекићу и менаџменту НПРС што су пружили прилику овом граду да добије оперу. Надам се да ћемо то и искористити - поручила је Дамјанац.

Глумац НПРС Горан Јокић нагласио је да су се лијепо дружили те да из тог дружења мора изаћи нешто лијепо.

- Нисам ни сањао да ћу глумити у опери. Милан је све лијепо уклопио. Играм официра који заводи ред, али и он се заљубљује у Кармен и страда. Процес на овој представи је показао како се може урадити опера и у мањем простору ако су односи постављени како треба - закључио је Јокић.

Репризно извођење заказано је за сутра навече од 20 часова.

Историја

“Кармен” свјетски позната опера, чији либрето потписују Х. Меијак и Л. Алеви, премијерно је изведена 3. марта 1875. године у Паризу. Опера је базирана на истоименој новели Проспера Меримеа. “Кармен” је једна од десет најпопуларнијих опера на свијету и неизбјежан репертоарски избор сваке еминентне оперске куће. Сценографију потписује Андреја Рондовић, костимографију Јелена Видовић, стручни консултант за француски језик је Даниела Ђукић, а организатор Дејан Андрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана