Онлајн изложба цртежа из “Божанствене комедије” у Фиренци

Танјуг
Онлајн изложба цртежа из “Божанствене комедије” у Фиренци

ФИРЕНЦА - Галерија Уфици из Фиренце омогућила је да се онлајн може прегледати чак 88 ријетко приказиваних цртежа “Божанствене комедије” Дантеа Алигијерија, поводом 700 година од смрти великог италијанског пјесника, јавља америчка агенција Асошиејтед прес.

Виртуелно емитовање слика високе резолуције ренесансног умјетника из 16. вијека Федерика Цукарија доступно је од данас, 1. јануара 2021, и како је навео директор те галерије из Фиренце Ерик Шмит, биће бесплатно за све, било којег сата у дану.

Цртежи илуструју Дантеово ремек-дјело “Божанствена комедија”, епску поему у три поглавља и цијелине, која говоре о путовањима ходочасника кроз пакао, чистилиште и рај.

Данте је прослављен и поштован као отац италијанског језика.

Рођен у Тоскани, умро је у Равени, гдје је и сахрањен, граду који је био три пута древна престоница, а налази се у региону Емилија-Ромања.

Цртежи оловком и мастилом су у контрастним нијансама црне и црвене боје и завршени су током Цукаријевог боравка у Шпанији од 1586. до 1588. године, а постали су дио колекције галерије Уфици далеке 1738. године.

Цртежи су до сада само два пута јавно приказани, а након тога је направљена само селекција радова због њихове осјетљивости, односно крхкости: у Фиренци 1865. године поводом 600-годишњице Дантеова рођења што се поклопило са уједињењем Италије као земље, и за специјализовану изложбу о Дантеу у италијанског региону Абруцо 1993. године.

Сви цртежи су оригинално били увезани у свеску као читав комплет, а свака илустрација је постављена насупрот одговарајућем стиху у Дантеовом дјелу.

Текстови и научни коментари биће такође укључени у виртуелну поставку под називом „А riveder le stelle” (“Да поново видимо звијезде”), референцу на чувени посљедњи ред Дантеовог “Пакла”.

Директор галерије Шмит је изјавио да су цртежи “сјајан ресурс” за проучаваоце Дантеа, као и за “сваког ко воли да га инспирише Дантеова потрага за знањем и врлином”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана