Они су најпродаванији писци XXI виjека

Telegraph
Они су најпродаванији писци XXI виjека

Од јануара 2001. године широм свијета највише књига продао је писац Џејмс Патерсон, а од његових дјела највећу пажњу изазвао је роман „Први који умре", објавила је средином недјеље агенција Нилсен.

 

Патерсон, који ће 22. марта напунити 67 година, широм свијета продао је више од 300 милиона примерака својих књига, преноси британски Дејли Телеграф, позивајући се на резултате Нилсеновог истраживања. Овај писац, који је свој књижевни деби направио 1976. године, до сада је објавио 130 романа, а до краја 2014. године најављено је још девет његових нових књига.

Популарни писац недавно је одушевио све своје читаоце, али и љубитеље књига широм САД, када је донирао милион долара за помоћ малим градским библиотекама.

„Многе књижаре нестају, библиотеке нестају или се њихов фонд не освјежава. Школске библиотеке такође нико не подржава. То није добра ствар", казао је Патерсон том приликом. „Услови које постављамо за потенцијалне књижаре које ће добити новац јесте то да процијенимо да је у питању ’живо’ мјесто и да његује посебну секцију за дјечју литературу."

На другом мјесту нашла се Џоан К. Роулинг, ауторка серијала књига о чаробњаку Харију Потеру, која је посљедњих година објавила двије веома успјешне књиге за одрасле, „Упражњено мјесто" и „Зов кукавице", детективски роман објављен под псеудонимом Роберт Галбрајт. Ипак, њена најпродаванија књига је четрвта по реду из серијала о Потеру, под називом „Хари Потер и ватрени пехар".

Британска књижевница упркос одличној продаји књига све ријеђе се налази на листи најбогатијих људи, а разлог је веома једностава. У посљедњих неколико година она је у добротворне сврхе поклонила чак 160 милиона долара.

„Када зарађујете много више него што вам треба, имате моралну одговорност да мудро поступате и паметно поклањате", казала је она у јануару за часопис Филантропи импакт

Ево како изгледа цијелокупна листа најпродаванијих писаца XXI вијека (до сада), укључујући и њихова најпродаванија дијела:

  1. Џејмс Патерсон (Први који умре / 1st to Die)
  2. Џоан К. Роулинг (Хари Потер и ватрени пехар / Harry Potter and the Goblet of Fire)
  3. Нора Робертс (Црвени љиљан / Red Lily)
  4. Др Сус (Oh, the Places You'll Go!)
  5. Џон Гришам (Обојена кужћа / А Painted House)
  6. Стефани Мејер (сумрак сага / Twilight)
  7. Ден Браун (Давинчијев код / The Da Vinci Code)
  8. Николас Спаркс (Биљежница / The Notebook)
  9. Џенет Иванович (Први за лову / Оне фор тхе Монеy)
  10. Џеф Кинеј (Дневник шоњавка / Diary of a Wimpy Kod)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана