Омаж и посвета доајену стрипа Српске

Миланка Митрић
Омаж и посвета доајену стрипа Српске

БАЊАЛУКА - Подстицао је људе да мисле својом главом, да имају критеријуме, да сносе свој дио одговорности, говорећи да само тако могу да сачувају своју слободу и људску димензију.

Он бијаше један од ријетких гласова разума и реалности у тешким тренуцима и пред великим искушењима, написао је о карикатуристи, стрип-аутору и новинару Мири Млађеновићу његов пријатељ и писац Радо Димитријевић у поговору дјела “Давид и ја” Мира Млађеновића, која ће се ове седмице наћи у продаји у Бањалуци.

Стрип-албум “Давид и ја” уједно је и монографија, која представља својеврсни омаж дјелу покојног Мира Млађеновића, а према ријечима његовог сина, идеја је потекла од предсједника Удружења стрип-аутора и обожавалаца стрипа “Девета димензија” Зорана Пејића.

- Након тога ја сам лично ишао у библиотеку и сакупљао сам материјал. У питању је опус од 1973. до 2007. године. Та монографија, односно стрип-албум само је мали дио тог опуса. Приликом рада на дјелу скенирао сам архивски материјал, односно новинске чланке и илустрације. Након тога направљена је структура и објављена стрип-албум - навео је Филип Млађеновић за “Глас Српске”.

“Давид и ја” на нешто више од 200 страница обједињује каишеве стрипа “Давид Штрбац”, “Биберче” и “Привредна банка”.

- Давид Штрбац, познати јунак дјела Петра Кочића, коришћен је у стрипу као симболичан приказ обичног човјека који се суочава са нејасноћама и пукотинама у друштву минуле епохе. Илустрација социополитичког контеста тога времена приказана је на занимљив начин, коју красе Давидова луцидност, бистрина ума и лукав одговор на недаће у којима се често налазио. Свакако, таква заслуга највише припада његовом аутору, који својим талентом вјешто исписује сведочанство успијевајући да од њега направи сатиричан приказ и још важније да га учини свевременим. Због тога ово дјело у основном значењу представља стрип-албум, али уједно и својеврсну монографију Мире Млађеновића - додао је Млађеновић, који је у поменутом стрип-албуму написао уводну посвету.

Предговор насловљен са “Заборављени стрип мајстор (са) периферије” написао је Горан Дујаковић, а поговоре “Посљедњи витез” писац Радо Димитријевић и “Сви смо ми Давид Штрбац” Здравко Кнежевић. Први каиш “Давида Штрпца” објављен је у “Гласу” 2. априла 1973. године, док је први каиш “Биберчета” објављен 23. јануара 1982. године.

Такође, у књизи је издвојено неколико ауторових илустрација, али и цртачки омаж домаћих стрип-цртача Милорада Вицановића Мазе, Милана Младића, Здравка Јандрића, Срђана Салата, Јована Братића, Борислава Маљеновића и Предрага Иконић.

Стрип-албум “Давид и ја” објављен је прошле године, а од ове седмице наћи ће се у дистрибуцији заједно са збирком поезије “Теби” Филипа Млађеновића, у којој ће сви заинтересовани читаоци и поштоваоци рада Мира Млађеновића пронаћи још неке илустрације.

- Цијела књига је конципирана тако да уз пјесму иде и илустрација. То је идеја која ми је пала на памет, јер пишем поезију. Сакупљао сам радове свога оца и видио неке интересантне илустрације. Пјесме нису директно повезане са илустрацијама, али ми се учинило згодним да их илуструјем тако - навео је Млађеновић и нагласио да је поменута збирка поклон уз стрип-албум “Давид и ја”, односно само још један начин упознавања или подсјећања јавности са радом доајена стрипа на простору Републике Српске Мира Млађеновића.

Из предговора

- Парадокс Млађеновићевог рада на пољу стрипа је у његовом непознавању. Вишедеценијско присуство на страницама “Гласа” имало је за резултат да је он био познат и поштован карикатуриста у својој средини, угледан и цијењен становник Бањалуке, али са друге стране, његов опус никада није адекватно вреднован, културолошки, ни као феномен, ни на било који начин управо у средини у којој је радио. Непознавање његовог опуса изван Бањалуке проистиче управо из ове чињенице. У том смислу овај албум стрипова јесте, на одређени начин, исправка неправде, откидање од заборава једног невјероватног опуса, који по значају надилази средину у којој је створен - назначио је Горан Дујаковић у предговору издања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана