Омаж Душку Радовићу

Мирна Пијетловић
Омаж Душку Радовићу

Београд - "Београде, добро јутро", "Поштована децо", "На слово, на слово" само су нека од култних дјела једног од најлегендарнијих српских пјесника, афористичара и новинара Душана - Душка Радовића, чијем ће се лику и дјелу одати почаст бројним манифестацијама поводом обиљежавања три деценије од његове смрти.

Радовић је рођен 29. новембра 1922. године у Нишу, а умро је у Београду 16. августа 1984. године. Најширој публици познат је по афоризмима којима је будио Београђане на таласима Радија "Студио Б", који су касније објављени у три књиге "Београде, добро јутро". Био је велики љубитељ фудбала и навијач ФК Партизан.

Неке од његових пјесама постале су хитови за дјецу у извођењу Дечјег хора "Колибри", као што су: "Мрак", "Плави зец", "Страшан лав", "Татин музичар", "Здравица" и многе друге. Дјела овог аутора превођена су на све значајније свјетске језике, а био је и добитник најугледнијих књижевних награда.

"Био једном један лаф" назив је изложбе коју организује Библиотека града Београда поводом 30. годишњице од смрти Душка Радовића, а која је посвећена његовом животу и стваралаштву. Од сриједе, 12. новембра, посјетиоци Галерије "Атријум" у Београду биће у прилици да погледају 30 плаката на којима су забиљежени најважнији тренуци у животу и стваралаштву тог пјесника, а изложбу ће отворити Матија Бећковић.

Тако ће заинтересовани бити у прилици да виде како је изгледало његово дјетињство у Нишу и Суботици, долазак у Београд и почетак рада у "Пионирским новинама", уређивање програма за дјецу у Радио Београду и култна драма "Капетан Џон Пиплфокс". Такође, биће представљен и зборник "Поштованом Душку Радовићу".

Како је истакао бањалучки књижевник Берислав Благојевић, Радовић је био заштитни знак Београда, те апсолутно заслужује да му се ода почаст, не само у том граду, него и шире.

- Радовић је био изузетно духовит, проницљив и субверзиван у условима у којима је владала ригидност у самом књижевном изражавању. Његова заиста свевремена дјела увијек ће се радо читати, а они мало старији увијек ће се радо сјећати његове култне емисије "Београде, добро јутро" - истакао је Благојевић.

Афоризми

"Родитељи, туците своју децу чим видите да личе на вас."

"Тешко је бити дете и бити добар."

"Ако решите све проблеме своје деце, они неће имати других проблема сем вас."

"Имати пријатеље, то значи пристати на то да има лепших, паметнијих и бољих од вас. Ко то не може да прихвати, нема пријатеља."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана