Олимпијско злато за Бањалучанке

Александра Глишић
Олимпијско злато за Бањалучанке

Рига - Женски камерни хор "Бањалучанке" освојио је златну медаљу на Свјетској хорској олимпијади у Риги у Летонији гдје је учествовао као једини представник Републике Српске и БиХ.

На најзначајнијем свјетском хорском такмичењу које је окупило 500 хорова из 80 земаља "Бањалучанке" су под умјетничким руководством композитора и диригента Младена Матовића награђене у категорији традиционалне музике у оквиру највишег ранга такмичења - "Championship Competition". Свечана додјела признања одржана је у суботу увече уз присуство угледних умјетника из цијелог свијета.

- Златну медаљу у Риги добили смо са посебним осјећањем задовољства и поноса јер је ово историјски резултат за наш хор. Послије два узастопна олимпијска сребра са претходних хорских олимпијада у Кини и САД, коначно смо досањали свој сан о олимпијском злату и на најљепши могући начин заокружили и потврдили да је ово најуспјешнија генерација "Бањалучанки" - каже Младен Матовић.

Истиче да су признањем у Риги додатно учврстили своје мјесто најбоље рангираног ансамбла на званичној листи 50 најбољих камерних хорова свијета Свјетске хорске асоцијације "Musica Mundi".

- Вишемјесечне активне припреме за Олимпијаду уродиле су плодом и желим јавно да честитам сваком члану хора на овом подвигу и огромном успјеху за наш ансамбл - казао је Матовић.

Свјетска хорска олимпијада представља најреспектабилније и најмасовније хорско такмичење бијеналног карактера, које је подијељено у три дијела. То су квалификације за Олимпијаду, затим "Open Competition" (нижи ранг такмичења) и "Championship Competition" (такмичење побједника лиценцираних интернационалних фестивала Свјетске хорске асоцијације "Musica Mundi").

Све хорове оцјењивао је седмочлани стручни жири састављен од угледних свјетских стручњака за хорску музику.

- Жељели смо да кроз учешће на Олимпијади дамо и пуни допринос у ублажавању посљедица катастрофалних поплава које су у мају задесиле РС и регион. Наш хор је добио могућност да промовише све начине на које се може помоћи угроженом становништву у РС, а посебно је промовисана моја композиција "Angel in your heart" - казао је Матовић.

Кроз ову пјесму "Бањалучанке" су универзалним језиком музике позвале међународну јавност да помогне у обнови Српске послије поплава. Ова нумера би ускоро требало да добије и видео-запис који ће јој додатно помоћи да у потпуности испуни своју намјену и функцију.

- Желимо да захвалимо граду Бањалука као и свим републичким институцијама у РС и пријатељима ансамбла који су директно или индиректно помогли наш одлазак и учешће на престижном такмичењу - рекао је Матовић.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић упутио је честитку "Бањалучанкама" и Матовићу те истакао да ће и у будућности подржавати талентоване извођаче који културно афирмишу град.

Младен Матовић истиче да ће се послије краћег одмора хор "Бањалучанке" убрзо наћи пред новим изазовима.

- Жеља нам је да током септембра направимо велики концерт на тврђави Кастел, а затим слиједе припреме за будућа такмичења, али и за премијерно извођење неколико дјела савремених домаћих аутора - каже Матовић.

Историјат награда

Камерни хор "Бањалучанке" је у протеклих пет година освојио златне медаље и признања на лиценцираним европским такмичењима. То су "Аnton Bruckner" (Линц, Аустрија), "Venezia in Musica" (Венеција, Италија), "Cant Amsterdam" (Амстердам, Холандија), "Malta Choir Competition" (Ла Валета, Малта), "Cant al Mar " (Барселона, Шпанија), "Johanes BrahmsЈоханес Брахмс Competition" (Вернигероде, Њемачка) и "Budapest Choir Competition" (Будимпешта, Мађарска).

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана