“ОК фест караван” наставља путовање градовима Српске: Дах Тјентишта стигао до Бањалуке

Миланка Митрић
Foto: В. Шевчук

БАЊАЛУКА - “Нектар ОК фест” један је од регионалних фестивала који је због пандемије ове године отказан, а организатори су, да би својој вјерној публици у градовима Српске донијели дах Тјентишта и дјелић фестивалске атмосфере, започели пројекат “Нектар ОК фест караван”.

Након Требиња, Фоче и Зворника, “Нектар ОК фест караван” стигао је и у Бањалуку, а догађаји који су обиљежили први дан ове манифестације била је промоција књиге “За сутра најављују коначно разведравање” новинара и књижевника Бранка Росића из Београда, те концерт састава “Канда, Коџа и Небојша”.

Намјера организатора је да освјежи културне садржаје у држави, који су ове године углавном били обустављени, те да у исто вријеме изрази захвалност публици која је годинама посјећивала Тјентиште.

- Волим да  кажем да сам гађао реалне личности. Но, некако, ја нисам професионални писац, па нисам хтео да направим неку инстант књигу која баш говори о Вучићу, Ивановићу и Кесићу. Хтео сам да то буде дубље. Наравно да је ту рефлексија Србије и целог света. Нисам ја новинарски писац, да сам своје ствари преносио у писање, али лакше ми је било да радим јунаке у свету у коме се крећем и ја - навео је Бранко Росић на промоцији књиге у бањалучком “Пекам пабу”, осврћући се на саме коментаре читалаца, који су у његовој књизи у ствари препознали одређене особине стварних ликова или саме ликове.

Главни ликови Росићевог романа су Игор Брауновић и Саша Брауновић. Игор Брауновић је београдски новинар, чија каријера је беспријекорна, све до оног момента у којем јавно изговори непромишљен коментар о првом човјеку у држави. Након тога његов живот се мијења. Саша Брауновић је бивша југословенска рок звијезда, која се сели у Лондон, да живи мирнијим животом и безуспјешно покушава да побједне од своје прошлости.

- Драго ми је да сам успео да урадим мигрантску причу човека који је напустио Србију и његове жене. Вероватно ће бити снимана и серија по овој књизи. И мислим да су неки људи који су укључени у продукцији волели да се серија базира на односу оца и сина. Неки људи се нису хватали за политичку и мигрантску сторију, него на однос оца и сина, на оца који плаћа грехе свог сина. Неки су га ишчитавали као породичну драму. Неки су га назвали политичким трилером, неки љубавном причом и породичном драмом - додао је Росић.

Осврнуо се и на сам рад састава “Канда, Коџа и Небојша”, који су исте вечери наступили у концертној дворани Банског двора Културног центра.

- Они и даље раде одлично, није нека репетиција, њихове нове ствари су заиста добре. И њихов албум “Попис,” на том албуму су неке старе ствари одсвиране на нови начин -”Канда, Коџа и Небојша” је један виталан бенд - сматра Росић.

“Канда, Коџа и Небојша” публици су представили аранжман прилагођен акустичним гитарама, те самим тим и репертоар који је био другачији од уобичајених свирки овог састава.

“Нектар ОК фест караван” биће настављен у Градишци 19. и 20. новембра.+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана