Огњен Милошевић о изложби “Симулација лакоће”: Интима у минијатури

Илијана Божић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Серија фотографија идиличних предјела из природе која истражује простор лакоће и растерећености у том простору, али која истовремено преиспитује и људску потребу за бијегом од стварности представљена је на изложби “Симулација лакоће” Огњена Милошевића.

Ова поставка је отворена у Галерији “Вагон” у Бањалуци до 7. децембра, а детаљније о њој за “Глас Српске” говорио је умјетник Огњен Милошевић, који нам је објаснио да су готово сви радови настајали док је боравио у природи. Милошевић је тренутно апсолвент на ликовном одсјеку Академије умјетности у Бањалуци.

- Док сам фотографисао предјеле у природи то су били моменти лакоће и то ме фасцинирало. Заинтересовао ме тај феномен па сам се запитао зашто ту лакоћу коју осјећамо у том простору, у природи, зашто она траје само пар момената, зашто тај осјећај не можемо задржати. Односно, зашто ту лакоћу не можемо имати и у свакодневном животу. Тако сам дошао до назива ове поставке - објаснио је он.

Додао је да фотографије људи стварају углавном кад путују негдје, да би приказали неки простор.

- То ми је било занимљиво у смислу да ли ми можемо и тај неки унутрашњи простор лакоће такође записати и приказати - рекао је Милошевић.

Занимљиво је да су на поставци “Симулација лакоће” изложене минијатурне фотографије, а како нам је Милошевић казао, овај мањи формат му се допао, јер се на фотографију човјек који је посматра мора фокусирати.

- Мораш прићи тој минијатури и на њу се усмјерити и посветити јој се да би нешто открио. Баш због тога она има интимну димензију, јер тај минијатурни формат ствара осјећај да мораш ући у њега и док си тако фокусиран све остало се гаси и ствара се осјећај интиме. Потпуно је другачији доживљај него кад посматрамо велику фотографију поред које се можемо прошетати и имати осјећај да смо је запазили - испричао је он.

Према његовим ријечима тај простор лакоће се може посматрати као ескапизам или бијег.

- Али, искрено нисам сигуран шта од тога је стварност. Да ли је стварност овај бијег и све наше халуцинације које нас гуше или овај други простор. Шта је од тога природно и које је наше природно стање. Баш то ме и фасцинирало - додао је Милошевић.

Објаснио је да га одавно интересују просторни односи, али и то како утичу на нашу перцепцију. Милошевић ствара фотографије и продукује их као инсталације, а и ова изложба је заправо мини-инсталација. Како је казао његов даљи рад ће ићи истим током, ка чисто естетском истраживању.

Подршка

Говорећи о Галерији “Вагон” Огњен Милошевић је истакао да је овај простор подршка младим умјетницима.

- Цјелокупна идеја је фантастична, све изложбе до сада су биле сјајне и у будућем периоду овдје ће бити невјероватних ствари - додао је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана