Одумирање најбољи филм 43. СОФЕСТ-а

Б92
Одумирање најбољи филм 43. СОФЕСТ-а

Филм Милоша Пушића "Одумирање" једногласно је од стране жирија проглашен за најбоље остварење на фестивалу СОФЕСТ у Сопоту, саопштили су данас организатори тог филмског фестивала.

Жири који су чинили редитељ Мирослав Момчиловић, глумица Николина Јелисавац и филмски сниматељ Радослав Владић процјенио је да је тај филм "темтски актуелан, комплетан и надахнут у свим аспектима филмског израза".

Продуценту "Одумирања", компанији "Hit and Run Production", одлази Велика статуета СОФЕСТ-а и новчана награда од 200.000 динара.

Тај филм је по оцjени жирија имао и најбољи сценарио, чији је аутор Душан Спасојевић награђен статуетом СОФЕСТ-а и новчаним износом од 100.000 динара, а наступом у "Одумирању" глумац Борис Исаковић заслужио је награду за најбољу мушку улогу и 70.000 динара.

Награду за најбољу режију, коју чине статуета СОФЕСТ и новчани износ од 100.000 динара, добио је Слободан Скерлић за филм "Топ је био врео".

Како се наводи у образложењу одлуке жирија, Скерлићева режија сведеним поступком, хируршки прецизно, отвара и затвара ратно вријеме које је оставило дубоке трагове на људе у нашем региону.

За најбољу женску улогу једногласно је награђена Анита Манчић за наступ у филмовима "Топ је био врео" и "Где је Нађа".

Жири публике у саставу Јасна Маричић-Мириловић (предсједница жирија), Невена Војиновић и Александар Трипковић прогласио је најбољим филм "Где је Нађа".

Награда за најбољу сценографију отишла је Ивану Денићу за филм "Мамула", за сниматељски рад награђен је Душан Јоксимових за филм "Топ је био врео", за најбољу костимографију Татјана Радишић за исти филм, за оригиналну музику Дејан Костић ("Одумирање"), и монтажу Ђорђе Марковић за "Топ је био врео".

Награде ће бити свечано уручене вечерас у 21.45, након пројекције посљедњег филма на 43. фестивалу - "Топ је био врео" Слободана Скерлића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана