Приједор: Одржана школа стрипа

Срна
Приједор: Одржана школа стрипа

ПРИЈЕДОР - У градској читаоници у Приједору данас је одржана креативна радионица названа “Школа стрипа”, коју су организовали Народна библиотека “Ћирило и Методије” и Удружење стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске.

Вршилац дужности директора Народне библиотеке Гордана Вила изјавила је новинарима да организовање школе стрипа представља допринос популаризацији умјетности.

“Овакве радионице су постојале и раније, па се надамо да је ово почетак једне традиционалне активности наше установе јер је заинтересованост била огромна, али нисмо могли да изађемо у сусрет свим заинтересованим због епидемиолошке ситуације”, рекла је Вила и најавила нову радионицу већ почетком наредне године.

Предсједник Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске “Девета димензија” Зоран Пејић истакао је да је стрип на овим просторима много више заступљен него што се мисли.

“На свим стрип радионицама које организујемо широм Републике Српске има много ђечака и ђевојчица и њихове радове објављујемо у нашим часописима, а имамо и старије стрип цртаче којима смо исто објавили радове и стрип албуме”, рекао је Пејић.

Он је додао да су данас манга стрипови најпопуларнији у млађој популацији, а то значи да се у читању креће са задње стране и чита се са десне на лијеву страну, као и да има више ђевојчица цртача стрипова.

Један од стрип цртача и модератор ове радионице Срђан Врањеш нацртао је први мангу на простору бивше Југославије који се зове “Ласт хоуп”.

“Након завршетка Академије умјетности у Бањалуци одлучио сам да повежем љубав према приповједаштву и стрипу, а данас ћемо овим младим људима да представимо шта је све потребно да би се одрадила једна добра стрип страница и како да осмислимо сценарио, ликове и причу једног стрипа”, рекао је Врањеш прије почетка радионице.

Међу 14 младих Приједорчана који су похађали ову радионицу био је и Данило Тубин /11/ који је изјавио да највише воли да чита књиге, али и стрипове.

“Стрипове волим да читам и да цртам ликове који ми се свиђају, поготово оне који побјеђују зликовце у борби, а омиљени стрип ми је жЗагорж”, каже Данило.

Нешто старији Срђан Мастикоса /15/ истакао је да је љубав према стрипу наслиједио од оца.

“Заволио сам стрипове, а у међувремену сам заволио и да их цртам. Почео сам да дајем неке креативне идеје и будући да имам жељу да нацртам свој стрип прикључио сам се овој школи”, рекао је Мастикоса.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана