Одржана радионица стрипа "Оживљавам слике ријечима"

Srna
Foto: Agencije

ХАН ПИЈЕСАК- Основци из Хан Пијеска учествовали су у Народној библиотеци "Бранко Чучак" у радионици стрипа "Оживљавам слике речима" коју је одржала професор српског језика Бојана Петронијевић из Бајине Баште.

Петронијевићева је рекла Срни да је ово радионица стрипа и културе изражавања на којој се дјеца упознају са умјетношћу стрипа кроз мотиве из аутобиографије Николе Тесле "Моји изуми".

"Ученици четвртог, шестог и осмог разреда веома успешно су осмислили и урадили свој стрип, а уједно су кроз форму говорне вежбе представили радове својим другарима, што нас радује", истакла је Петронијевићева.

Према њеним ријечима, циљ је да кроз креативне задатке ученици дођу до закључка шта је то стрип, како настаје, на који начин се ти елементи спајају у цјелину и зашто је важан као облик културног изражавања.

На овај начин су, како каже, обједињени умјетност стрипа која је девета умјетност и књижевни елементи и мотиви, а уједно су дјеца кроз говорну вјежбу представила своје задатке, односно стрипове које су нацртали.

Она је подсјетила да је стрип у прво вријеме служио у сврху рекламе, а касније је стекао завидан положај и постао девета умјетност.

Петронијевићева је додала да дјеца при обради књижевног дјела на часу могу то да представе помоћу стрипа, да тако прикажу свој дођивљај, те да кроз слику могу лакше приближити било који текст.

"Да би дјеца успјешно нацртала стрип није потребо да буду врхунски цртачи, али могу да користе мотиве или симболе да би приказали свој рад и ујединили све могућности које имају, те да кроз слику испољили креативност", навела је она.

Петронијевићева ради као наставник српског језика и књижевности у Основној школи /ОШ/ "Рајак Павићевић" у Бајиној Башти.

Прву радионицу одржала је на Међународном фестивалу сликовница "Чигра" у Пожеги, а потом у низу библиотека у западној и централној Србији, те у Тузли, Требињу, Теслићу, а након данашње на Хан Пијеску посјетиће и неке библиотеке у Источном Сарајаву.

Озренка Ђурић Радуловић, директор Народне библиотеке "Бранко Чучак", рекла је Срни да су основци одушевљени данашњом радионицом, те да ће ова установа настојати да организује више садржаја за дјецу и младе наставком сарадње са ОШ "Милан Илић Чича Шумадијски".

"Наш циљ је да кроз радионице подстакнемо дјецу на креативан рад, да пробудимо њихове вјештине, да развијемо код дјеце машту и љубав према књизи", поручила је Радуловићева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана