Одржана премијера филма "Гру ту је": Живио је као да има 50 живота

Танјуг
Одржана премијера филма "Гру ту је": Живио је као да има 50 живота

БЕОГРАД - Премијера дугометражног документарног филма "Гру ту је" о трагично преминулом музичару Далибору Андонову Груу (1973-2019) затворила је синоћ 16. издање фестивала Белдокс у Великој сали Дома омладине Београда.

Најновије остварење у режији Бојана Винуловића и Ренеа Мишколција, приповиједа причу о пиониру реп музике на нашим просторима, свестраног аутора који је оставио дубок траг на сцени као солиста, што је била ријетка појава у то вријеме, јер су се углавном оснивале групе.

Тандем аутора филма о Груу је након пројекције открио публици да су снимили више од 10 сати разговора са чак 55 саговорника који се у овом филму смјењују као на динамичној покретној траци.

Бојан Винуловић долази из сфере спортског новинарства, а Рене Мишколци из свијета режирања музичких спотова, тако да су удружили снаге и синергију у реализацији овог филма који су планирали за времије пандемије вируса корона (2020), када су имали највише времена да на миру сједе у кући.

Више од двије године су снимали ово филмско дјело углавном у своје слободно вријеме, јер је требало испратити 55 саговорника кроз вишеслојне теме.

-Мада филм није само о Груу, иако је он ту главни, причамо о њему, већ и о људима у тим мрачним временима деведесетих година. Гру је имао тај вечни осмех, дивну породицу, сјајну музику коју је оставио за собом. Много нам је зато што се судбина тако поиграла да нас трагично напусти пре времена - емотивно су истакли редитељи, и подсјетили да би Гру сада напунио 50 година.

Тандем редитеља је користио необјављене архивске ВХС снимке, као и ексклузивне интервјуе и свједочења Груових пријатеља и сарадника - углавном познатих музичара, спортиста, али и глумаца.

Филм који подсјећа на динамичан музичких спот од сат и по, јесте прави аутентични документарни омаж човјеку који је обиљежио једну еру и почетак рађања нове супкултуре бивше Југославије, прича о духу Београда, рађању хип хоп и реп културе.

-Много тога од материјала није могло да уђе у филм који траје само 90 минута. Размишљали смо да можда направимо и дужу верзију филма, што ћемо вероватно и учинити. Била нам је такође идеја да урадимо документарну ТВ серију, где би свака епизода заправо обрадила неки сегмент његовог живота. Гру би имао сада 50 година, али је тако живео као да је имао барем 50 живота. Гру је зато увек ту - закључили су режисери Бојан Винуловић и Рене Мишколци.

Многи важни саговорници су присутни у филму -  менаџер Саша Драгић, Dj Муња, Juice, Ајс Нигрутин, Киза Робин Худ, Леонтина Вукомановић, Игор Лазић Ниггор, Бане Лалић МВП, Един Шкорић, Вуду Попај, Лејла 2 Хот, Ила, Марко Јанковић - 187, Тијана Дапчевић, Марко Луис,  спортски и кошаркашки угао дали су Душко Вујошевић, Богдан Богдановић и Слободан Шаренац, културолошки - Галеб Никачевић, глумачки - Сергеј Трифуновић и Виктор Савић, и музички критичар Драган Амброзић, уз пријатеље из света екстремних спортова.

Награда

Домаће дугометражно документарно остварење "Призван и позван" редитељског тандема Луке Папића и Срђе Вуча освојило је Награду публике Европске уније за најбољи европски филм на затварању Белдокса.

Додјела ЕУ награде одржана је у Великој сали Дома омладине Београда, гдје су аутори филма Папић и Вучо искрено захвалили публици на освојеном признању и изразили наду да ће њихово остварење погледати што више људи.

Испред Делегација ЕУ кратко се обратила Пламена Халачева и уручила редитељима награду која подразумијева плакету и новчани износ од 1.500 евра, те истакла да "поносно подржавају квалитетну српску кинематографију и креативне индустрије са ових простора, која успјешно обрађује горућа питања нашег времена".

Директорка Белдокса Мара Прохаска Марковић је захвалила свим редитељима и продуцентима што су појверили селекцији фестивала своје пројекте, креативне документарце, који су "били лековити и веома драгоцени у овом тешком тренутку".

Умјетнички директор фестивала Марко Грба Синг, иначе редитељ документарних филмова, истакао је да је "данас важно да будемо заједно више него икад у јако тмурном временима, али је потребно само да издржимо и наравно - победимо".

Он је такође нагласио да је на 16. едицији фестивала приказан рекордан број домаћих филмова, што је "важно не само за будућност документараца или српске кинематографије, већ и самог друштва".

Фестивал дугометражног документарног филма Белдокс отворен је 10. маја у Великој сали Дома омладине Београда минутом ћутања за страдале у ОШ „Владислав Рибникар“ и околини Младеновца и Смедерева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана