Одржана премијера филма Чудотворац тумански

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Краткометражни играни филм "Чудотворац тумански" на премијери у испуњеној сали МТС дворане у Београду испраћен је дуготрајним аплаузима.

Послије приказивања филма са три приче о Светом Зосиму Туманском, посјетиоцима, међу којима је било и доста свештених лица, поклонила се многобројна екипа предвођена редитељком Хаџи Бојаном Крстић.

Дуготрајним аплаузима награђени су на поклону глумци Анђелика Симић, Небојша Миловановић, Слобода Мићаловић, Петар Божовић, Паулина Манов, Иван Вучковић и други, као и одсутни Небојша Дугалић.

Филм "Чудотворац тумански", рађен по сценарију Сање Савић Милосављевић и Младена Милосављевића, садржи приче о чудима Светог Зосима, које је игуман манастира Тумане отац Димитрије Плећевић сакупио и објавио у књизи "Манастир Тумане чудо љубави Божије".

У обраћању публици пред почетак приказивања, Крстић је захвалила свима на подршци, интересовању и љубави у стварању филма, за који се нада да ће бити "иницијална каписла за будућност православног филма".

Божовић је рекао новинарима да треба да "повјерујемо заједно у нешто и то ће се десити", док је Симић истакла као посебно искуство што је филмска екипа била смјештена у конацима манастира Тумане, што је, како је навела, била "додатна благодет за снимање".

Симић је навела као своју најзначајнију сцену ону снимљену првог дана рада на филму, када као мајка долази да се моли за оздрављење свог сина, која је снимана пред правим моштима Светог Зосима.

Мићаловић је новинарима открила да је прије снимања филма отишла са породицом да обиђе Тумане, гдје су их дочекали "фантастични и предивни домаћини, игуман Димитрије и братија".

"Верујем у Бога, у љубав, у Исуса. Самим тиме мормао да верујемо у чуда. Ако немамо веру немамо ништа", истакла је Мићаловић.

Филм је рађен у продукцији кућа Блајт и Делиус филм, уз благослов епископа пожаревачко-браничевског Игнатија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана