Одржана културна манифестација "Свети Сава - моја Слава"

Srna
Foto: Srna

ВУКОСАВЉЕ - У Вукосављу је данас одржана културна манифестација "Свети Сава - моја Слава", коју је у оквиру Светосавске недјеље организовала Српска православна црквена општина Вукосавље.

Манифестација, која се први пут организује у Вукосављу, почела је служењем литургије у Храму Светог Василија Острошког, а потом је у Друштвеном дому уз културни програм одржана изложба традиционане хране, пића и рукотворина.

Старјешина цркве Мирослав Драшко рекао је у светосавској бесједи да је важно преношење обичаја с кољена на кољено, а посебно обиљежавање крсне славе код Срба.

Предсједница Удружења "Жене Гнионице" из Вукосавља Јасмина Млинаревић, домаћин изложбе, рекла је да се за најљепши славки колач, славску трпезу и традиционални вез са мотивима славе такмичило 17 излагача из Републике Српске, Србије и Хрватске.

Трочлани жири је за најљепши прогласио славски колач Удружења везиља из Лознице у Србији, а прво мјесто за славски колач израђен на традиционалан начин освојило је Удружење жена из Кладова у Србији.

За најљепшу славску трпезу проглашена је трпеза Удружења жена из Српца.

Најљепши вез изложила је Љиљана Тадић из Пелагићева, док је специјалном наградом, ван конкуренције, награђен "Змијански вез" Гордане Ивковић из Српца.

Манифестацију је подржао начелник општине Вукосавље Борислав Ракић, који је истакао да очекује да манифестација постати традиционални, регионални догађај с циљем очувања културе и обичаја народа на овом простору. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана