Одржана комеморација сликару Тихомиру Илијашевићу

Г.С.
Одржана комеморација сликару Тихомиру Илијашевићу

ПРИЈЕДОР - У Приједору је данас одржана комеморација поводом смрти сликара Тихомира Илијашевића, који је јуче изненада преминуо у 59. години.

Опраштајући се од умјетника, градоначелника Приједора Миленко Ђаковића рекао је да је Илијашевић оставио дубок и неизбрисив траг на културно-умјетничкој сцени не само родног Приједора, већ и у Београда и Бањалуке.

"Он је, прије свега, био умјетник, сликар, и то онај истински, бескрајно даровит и занимљив и увијек спреман да то подијели са истомишљеницима и свима који воле и поштују умјетнички израз. Сви који су га познавали и проводили вријеме са њим знали су колико је знања, шарма, елоквенције, козерије, духовитости било код нашег Тихе. А он није штедио на томе", навео је Ђаковић.

Предсједник Удружења ликовних умјетника Приједор Борис Еремић, који је био Илијашевићев ђак, рекао је да је он увијек био на првој линији, никад играч с клупе, и да је све што си радио, радио бескомпромисно, срчано и шармантно.

Илијашевић је рођен 1961. године у Приједору гдје је завршио основну школу и гимназију. Факултет ликовних уметности у Београду завршио је 1992. године.

Од 1988. до 1992. године радио јекао технички организатор, а потом и управник култног клуба Академија у Београду. У августу 1992. године из Београда се вратио у Приједор да би био припадник Војске Републике Српске.

Годину дана касније учествовао је у оснивању Удружења ликовних и примјењених умјетника Републике Српске и био први секретар, а потом и предсједник овог удружења.

Од 1994. до 1997. године радио као асистент на Педагошкој академији у Бањалуци. Од 1999. до 2014. године водио је прву сликарску школу у Републици Српској "Западна Србија".

Имао је шест самосталних и више од 70 колективних изложби, те учествовао на више од 30 ликовних колонија. Аутор је готово 30.000 портрета и портрета-карикатура.

Радио је и као новинар, карикатуриста, колумниста, а од 2005. године до данас био је директор "Галерије '96" која је на његову иницијативу промијенила име у Галерија Сретен Стојановић у којој се, такође на његову иницијативу, од 2007. године одржава фестивал цртежа и музике.

Тихомир Илијашевић сахрањен је данас на гробљу Сотонице у Малом Паланчишту код Приједора. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана