Одржана донаторска вечера за спомен подручје посвећено Ћопићу

Срна
Одржана донаторска вечера за спомен подручје посвећено Ћопићу

Београд - У Београду је одржана донаторска вечера ради прикупљања новца за изградњу спомен-подручја посвећеног великом српском писцу и пјеснику Бранку Ћопићу у његовом родном мјесту Хашани.

Начелник Крупе на Уни Гојко Кличковић рекао је да је донаторска вечера само "стидљив" почетак једног великог пројекта који ће сигурно сљедећих 10 до 12 година бити један од кључних пројеката у Републици Српској, додајући да покретачи имају јасну стратегију, те да им је најављена и велика подршка Срба из дијаспоре.

"Сматрамо да је ово начин да обиљежимо име Бранка Ћопића, чија су дјела преведена на 40 свјетских језика. Самим тим он је и највећи амбасадор са ових простора, који је раширио писану ријеч о Србима, њиховој култури и свима који су живјели на овим подручјима", рекао је Кличковић новинарима у Центру "Сава" гдје је одржана донаторска вечера.

Истичући да је циљ организатора пројекта, односно општине Крупа на Уни и Фондације "Башта сљезове боје", да се направи комплекс који ће бити самоодржив, Кличковић је рекао да је веома битан економски сегмент да би се могао одржати културолошки дио, односно да би пројекат живио без икаквих дотација државе.

Он је напоменуо да је једна од идеја и оснивање института за језике у којем би била смјештена сва дјела Бранка Ћопића да би се, како је навео, "изучавао језик који је био специфичан у његовим дјелима, језик из народа и за народ".

Српски академик Матија Бећковић истакао је да би се придружио намјери да се у Хашанима обнови "Башта сљезове боје" и да није непосреднога повода, односно обиљежавања 100 година од рођења Бранка Ћопића.

"Придружио бих се овој намери као пријатељ и поштовалац Бранка Ћопића. Он стаје у ред наших великана којима се о стогодишњици одавала слична почаст, а поготово што је тамо где се он родио нестало његове куће и те његове баште, која је отишла на небо, али требало би је спустити и на земљу", поручио је Бећковић.

Он је додао да је, на Видовдан у Андрићграду, упознао предсједника Републике Српске Милорада Додика о намјери да буде изграђено спомен-подручје Бранку Ћопићу, те да се "учини све да се он поново роди тамо гдје никада није умро".

Академик Слободан Реметић поручио је да је Ћопић заслужио да се подржи племенита идеја и намјера оснивања спомен-подручја у његову част, јер је био најчитанији писац не само код Срба, него и у цијелој бившој Југославији.

"Он је обележио једно време, био је јака личност, имао је своје принципе и није се мирио са неким скретањима. Он је био и остао свој", истакао је Реметић.

Он је додао да неће бити лако провести намјеру о оснивању "Баште сљезове боје".

"Наша је дужност да покушамо да вратимо Ћопићу бар дио дуга", закључио је Реметић.

Спомен-подручје "Башта сљезове боје" у Хашанима требало би да се састоји од економско-привредног дијела, историјско-културолошког, те туристичког дијела са трговачким и етно центром са културним садржајима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана