Одржан концерт у оквиру манифестације "Дан традиције"

Срна
Одржан концерт у оквиру манифестације "Дан традиције"

ПРИЈЕДОР - У оквиру манифестације "Дан традиције" поводом 15. септембра - Дана српског јединства, слободе и националне заставе, у Позоришту Приједор вечерас је одржан концерт на којем је наступило више од 130 чланова културно-умјетничких друштава из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Хрватске.

Концерт у организацији Удружења за очување традиције одржан је као дио пројекта "Сачувајмо нашу традицију" под покровитељством Кабинета министра без портфеља у Влади Србије задуженог за координацију активности и мјера у области односа са дијаспором.

У програму су учествовали чланови културно-умјетничких друштава "Милан Мића Сучевић" из Житишта у Србији, Српског културног друштва "Просвјета", секција КУД "Мославина" Гарешница из Хрватске, те Академског КУД-а "Мира Лукач" из Дрвара и Ансамбла народних пјесама и игара "Саван Руњо" који је дио Удружења за очување традиције из Приједора.

Предсједник Удружења за очување традиције Жељко Шормаз рекао је новинарима да је манифестација "Дан традиције" установљена прије седам година на иницијативу Удружења кореографа народних игара Србије и Дечијег културног центра из Београда.

"Међутим, како се прије четири године на исти дан почео прослављати заједнички празник Дан српског јединства, слободе и националне заставе, одлучили смо да у оквиру тог празника обиљежавамо и овај дан традиције", рекао је Шормаз.

Он је додао да су на концерту изведене фолклорне народне игре, изворне пјесме, те гусларски наступ.

"На програму је било све што је у вези са нашом богатом традицијом којом се поносимо", рекао је Шормаз.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе државни је празник који се 15. септембра празнује у Србији и Републици Српској.

Тај празник је симболично установљен на дан када се обиљежава пробој Солунског фронта, а празнује се од 2020. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана