Одржан концерт посвећен стваралаштву Војина Комадине

Срна
Одржан концерт посвећен стваралаштву Војина Комадине

Сарајево - Извођачи и професори Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву и Музичке академије у Сарајеву одржали су вечерас заједнички концерт у оквиру обиљежавања 20 година од смрти истакнутог композитора Војина Комадине.

Професор клавира на Музичкој академији у Источном Сарајеву Јулијана Шуловић рекла је Срни да ће, поводом 20 година од смрти оснивача Музичке академије у Источном Сарајеву, током читаве године бити организоване културне манифестације у част Комадине.


"На вечерашњем концерту изводили смо његова дјела - концерт за клавир и оркестар, дјело за соло виолину, за глас и клавир и соло клавир. На Музичкој академији имамо и семинар на којем се одржавају предавања у вези са опусом Војина Комадине", навела је Шуловићева након концерта у Сарајеву.

Доцент на Катедри за клавир на Музичкој академији у Источном Сарајеву Бартоломеј Станковић каже да је сарајевска публика вечерас имала прилику да чује његово извођење дјела "Нијемо гламочко коло", које је Комадина компоновао 1975. године.

Стојановић је нагласио да је "Нијемо гламочко коло" Комадина посветио хрватском пијанисти Владимиру Крпану, који је то дјело изводио широм свијета.

Војин Комадина рођен је 1933. године у Карловцу у Краљевини Југославији, а у Београд је са родитељима дошао као избјеглица за вријеме Другог свјетског рата, како би се склонили од усташких злочина.

Средњу музичку школу "Станковић" завршио је у Београду, док је први наступ као композитор имао у Тузли 1954. године. Музичку академију Универзитета у Београду уписао је 1955. године, а 1957. године прелази у Сарајево на Музичку академију, гдје је дипломирао 1960. године.

Био је дугогодишњи професор на Музичкој академији у Сарајеву и члан Академије наука и умјетности Републике Српске од њеног оснивања.

Преминуо је у Београду 9. фебруара 1997. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана