Одржан концерт индијског Краља струна

Срна
Одржан концерт индијског Краља струна

Источно Сарајево - Свјетски познати музичар Пандит Бајан Сопори, којег зову краљем струна, и његова пратећа група одржали су вечерас у Источном Сарајеву концерт традиционалне индијске музике у оквиру вечери пријатељске Индије под називом "Бескрајно невјероватна Индија".

Организатор ове манифестације је Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ "Просвјета" чији је предсједник Љубо Грковић истакао да је данас веома важан дан за културу Источног Сарајева.

"Први пут смо угостили једно овако чувено свјетско музичко име, а истовремено грађанима смо представили и дио љепоте Индије. Врло је битно да наши суграђани стекну стварну слику о једној лијепој и пријатељској земљи", рекао је Грковић.

Амбасадор Индије за БиХ са сједиштем у Будимпешти Малај Мишра истакао је да је Пандит Бајан Сопри, који је мајстор жичаног инструмента сантори, са својим пратећом групом први пут у овом дијелу свијета.

"Имали су серију концерата и вечерашњим у Источном Сарајеву завршавају турнеју у овој земљи. Ово је, надам се, први корак у зближавању култура Индије и ваше земље, али истовремено и начин стварања јачих веза", поручио је Мишра.

Индијски амбасадор је изразио наду да ће ускоро бити потписан и споразум о културној сарадњи, што ће отворити врата и за реализацију других пројеката из области културе.

Музичар Пандит Бајан Сопори рекао је новинарима да је очаран љепотом ове земље која га подсјећа на родни Кашмир.

"Када сам дошао у ову земљу падао је снијег и толико ме подсјетило на мој родни Кашмир зими да сам одмах осјетио везу и позитивну енергију. На концертима сам заиста уживао јер је публика одговарала на јединствен начин и узвраћала нам позитивном енергијом и вибрацијама", навео је он.

Прије концерта традиционалне индијска музике приказан је и кратки документарни филм о основним карактеристикама ове многољудне земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана