Одржан Божићни концерт ученика музичке школе “Корнелије Станковић”

Срна
Одржан Божићни концерт ученика музичке школе “Корнелије Станковић”

БИЈЕЉИНА - Основна музичка школа “Корнелије Станковић” вечерас је одржала традиционални Божићни концерт у бијељинском Центру за културу.

Публици су се представили ученици из Бијељине и Угљевика, одсјека клавир и хармоника, те лауреати ове школе на међународним музичким фестивалима.

Директор школе Славиша Перић рекао је да од када постоји школа има лауреате са бројних такмичења, више од 400 међународних награда.

“У посљедњој школској години, која је због онлајн предавања била и најтежа, успјели смо да се појавимо на међународним такмичењима, постигли смо успјехе у Италији, Украјини, Аустралији”, рекао је Перић новинарима након Божићног концерта одржаног 11. пут.

Он је издвојио успјех десетогодишњег ученика Ђорђа Перића који је ове године на Свјетском трофеју хармонике, најпрестижнијем такмичењу у којем је учествовало 750 такмичара, успио да освоји високо пето мјесто.

“То је велики успјех, не само за Бијељину и Републику Српску, него и за цијели регион”, додао је Перић.

Основна музичка школа “Корнелије Станковић” организатор је и “Акордеон феста” у аустријском граду Грац, као и “Дана хармонике” које одржава у Угљевику, Бијељини и Београду.

Перић је напоменуо да Школа постоји већ 13 година, и има одјељења у Угљевику, Бијељини и Грацу.

“Броји више од 100 ученика, узраста од припремног одјељења, полазнике од шест година до узраста од 15 година. Прве генерарације ученика који су остваривали запаженије резултате, неколико њих, данас су на музичким академијама”, рекао је Перић, додавши да су из ове школе поникли квалитетни музичари, а прије свега квалитетни људи.

Перић је истакао да му је највећи понос што су његови ученици остварене и успјешне личности у данашњем времену.

Десетогодишњи виртуоз хармонике Ђорђе Перић наступао је на вечерашњем концерту соло, дуо и трио.

Ђорђе каже да дневно вјежба два сата свирање хармонике, а пред такмичење и више.

“Осим вјежбања и свирања хармонике, дружим се са пријатељима, играм се са њима. Увијек има времема за све”, рекао је Ђорђе Перић.

Он је додао да је најудаљенији град у којем је наступао Фаро у Португалу, а свидио му се и Праг у Чешкој, док му је жеља да посјети Париз.

“Такмичења су одржана у онлајн формату и желим да што прије прође ова пандемија, да бих могао да идем на такмичења уживо. То је доста забавније и уживам када сам на сцени”, рекао је Перић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана