“Одмор башибозука” враћен кући

Г.С.
“Одмор башибозука” враћен кући

БЕОГРАД - Слика “Одмор башибозука” српског сликара Паје Јовановића, послије готово три мјесеца стигла је у Београд.

Платно купљено на аукцији лондонског “Садебија” прошлог новембра, сада је и званично у посједу Музеја града Београда, о чему је јавност обавијестило Министарство културе. У њиховом саопштењу напомиње се да ће о термину и мјесту излагања јавност бити обавијештена након завршетка свих неопходних музејских процедура које су потребне да би ово ремек-дјело било доступно очима домаће и свјетске јавности.

Слика “Одмор башибозука” купљена је да надомјести недостатак дјела из оријенталистичке фазе у збирци коју је пет година прије смрти, 1952. Јовановић поклонио Музеју града Београда, а која садржи више од 800 предмета - његова вриједна умјетничка дјела, сликарски прибор, лична документа, индекс, дипломе, медаље, биљешке, преписке, скице.

Музеј Паје Јовановића се сада налази у улици Краља Милана 21, на четвртом спрату, а када буде готова матична зграда у Ресавској улици, ту ће наћи своје мјесто.

У Лондону се “Одмор башибозука” појавио 9. новембра, на аукцији названој “Пут свиле - слике оријенталиста и намештај из резиденције у Белгравији”, као лот број 90, а процијењена вриједност била је између 70.000 и 100.000 фунти. Тадашњи власник ју је купио у марту 1994. на аукцији код “Кристија”, под именом “Арнаутски ратник”. Током надметања слика је “на чекић” постигла цијену од 240.000 фунти, колико је и коштала државу која се појавила као купац у корист Музеја града Београда. Наиме, још крајем прошле године враћен је тзв. ват, односно разлика до 304.800 фунти, колико је било уплаћено на име тамошњег пореза.

Директорица Музеја града Београда Јелена Медаковић казала је “Танјугу” да је прије излагања артефакта јавности потребно да се заврше музејске и царинске процедуре.

- Потребно је да завршимо све царинске и музејске процедуре пре него што изложимо ово ремек-дело јавности. Верујем да ће Јовановићева слика изазвати велико интересовање поштовалаца врхунске уметности и учинићемо све да се артефакт што пре нађе пред оком јавности. Срећни смо што се слика нашег уметника вратила кући - казала је Медаковићева.  (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана