Oдлазак редитеља Јагоша Марковића потресао регионалну културну сцену

Илијана Божић
Oдлазак редитеља Јагоша Марковића потресао регионалну културну сцену

БАЊАЛУКА - “Мене планета цела више брине, јер ми говори ко смо ми сви, односно колико је наш ниво људскости јако мали. Никад више приче о правима човека и толеранције, а никад више гажења и манипулисања и то све провидно, очигледно. Ипак верујем у добро и одан сам му колико могу, али наравно, никад довољно”.

Рекао је то једном приликом редитељ Јагош Марковић чија је смрт потресла регионалну културну сцену. Наиме, Јагош Марковић преминуо је у петак у 58. години у сну. Шок, туга, празнина, ненадокнадив губитак, прерано, само су неке од реакција умјетника и позоришта широм региона на изненадну смрт великог редитеља.

Марковић је био стални редитељ Народног позоришта у Београду, а из овог театра су истакли да је био аутентичан и даровит стваралац, који није подилазио диктатима трендова и који је својим јединственим рукописом стварао позоришна чуда набијена енергијом, маштом, духовитошћу и вишим поетским истинама.

Од Јагоша Марковића опростили су се и из Југословенског драмског позоришта истакавши да је вијест о његовом одласку, као нека апокалипса у трену зауставила вријеме и уздрмала стварност свакоме од нас.

- Говорио си да време у театру другачије тече, да се другачије мери. Наставиће театарски да тече кроз твоје представе, игру глумаца, љубав свих оних око сцене на које си подједнако мислио… и са публиком која те волела и воли кроз твоја дела. Твој живот било је позориште, твоја љубав су били твоји глумци и публика. Сви заједно у нашем, твом Југословенском драмском позоришту, мислећи на тебе, зауставићемо стварност и твојим представама опраштаћемо се од тебе, драги наш Јагоше, у театарском трену који нема крај - навели су из ЈДП.

Посљедња премијера Народног позоришта Републике Српске “Урнебесна трагедија” Душана Ковачевића, која је рађена у копродукцији са Народним позориштем у Београду, први је редитељски подухват Јагоша Марковића, не само у НПРС, него и у Републици Српској.

- Почаствовани смо што смо имали прилику да сарађујемо и учимо од људске и редитељске величине, а уједно да пред собом имамо и човјека који је свијет, заиста, гледао другачијим очима. Одликовали су га професионалност, аутентичност, немјерљив таленат, али и људскост од какве смо се, нажалост, одвикли - саопштили су из Народног позоришта РС.

Након извођења представе “Иванов”, у суботу навече, бањалучка публика аплаузом се опростила од Јагоша Марковића.

Јагош Марковић режирао је чувеног “Магбета” у Београдском драмском позоришту, а глумица Наташа Нинковић која игра Леди Магбет казала је за “Данас” да је у мору претендената на умјетност Марковић био чиста ренесанса.

- Раскошан и преосетљив. Мислила сам да такви не одлазе… доста пута сам му говорила да ћу снимати његове мисли, јер је себично и неправедно да то остане у тој ноћи, на том ручку, сцени, улици инспирисан нечим што је видео, осетио, размишљао са све бициклом који нас раздваја и на који се изненада попне, скоро без најаве одјури и викне: “Ћао, вило моја”. Не могу да кажем “Ћао, Капетане мој”, већ ћу га чувати и призивати - рекла је Нинковићева.

Глумица Вања Ејдус остварила је неке од најважнијих улога у комадима које је Марковић режирао попут “Хасанагинице” и “Ожалошћене породице”.

- Јагош. Једна од мени најзначајнијих позоришних душа. Он је за мене био српски Фелини. Чудо од талента и маште. Није постојало ништа слично на нашим просторима - написала је Ејдусова за “Нова.рс”.

Књижевница и редитељка Вида Огњеновић за “Нова.рс” написала је: “Како да поверујемо да је наш несмирени, виловити чаробњак Јагош дозволио својој машти да заспи мртвим сном. И да сад у некој непознатој му тишини спрема нову представу. А добро знамо да мировање није његова радна позиција, нити је тишина услов којем је тежио. Јагош Марковић је био човек погон, човек жариште игре, човек замаха и изазова. Био је редитељ, глумац и човек ерутптивног и запаљивог хтења. Такве су му биле и представе. Јагошевски узвитлане, шаржиране јаким глумачким средствима, музиком, бојама, водом, а све то у покрету, незаустављиво и снажно”.

Биографија

Јагош Марковић рођен је 1966. године у Подгорици. Режију је дипломирао на Факултету драмских уметности у Београду 1987. године. У Народном позоришту у Београду, чији је стални члан постао 2008. године, режирао је најзначајније наслове свјетске и домаће класике “Учене жене”, “Хасанагиницу”, “Госпођу министарку”, “Покондирену тикву”, “Антигону”, “Ожалошћену породицу”, као и опере “Пепељуга” и “Фигарова женидба”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана