Одлазак позоришне диве: Преминула позната краљевачка глумица

Срна
Foto: Г.С.

КРАГУЈЕВАЦ - Глумица Биљна Костантиновић, првакиња драме Краљевачког позоришта и у два наврата вршилац дужности директора овог театра преминула је, саопштено је из овог позоришта.

Прерано нас је напустила првакиња нашег позоришта Биљана Костантиновић глумица, драмски педагод и у два мандата вршилац дужности директора Краљевачког позоришта.

Отишла је тихо и пребрзо, оставивши огромну празнину у редовима српског глумишта, додаје се у саопштењу овог театра.

Биљана је прве позоришне кораке начинила још као деветогодишња дјевојчица – 1970. године као члан Пионирског позоришта. Само десетак година касније, тачније 1983. добија прве велике роле на сцени Краљевачког позоришта, којем је остала вјерна пуне четири деценије. Остварила је 45 запажених улога, које је одиграла више од 1.200 пута.

Гостовала је и на сценама других професионалних театара, као што су Крушевачко позориште, Регионално позориште Нови Пазар, Пулс театар… Такође, играла је и на филму и телевизијим у насловима какви су „Шифра Деспот“ и „Јутро ће променити све“.

Добитница је многих позоришних признања, међу којима је и Награда „Јоаким Вујић“ за најбоље глумачко остварење у представи „Сумња“, па „Зоранов брк“ за глумца комичара у „Кокошки“, две „Златне маске“ за улоге у комадима „Камен за под главу“ и „Школа за жене“, као и Новембарску награду за допринос култури града Краљева.

Била је и оснивач и дугогодишњи драмски педагог Школе глуме „Сцена“, кроз коју је прошла плејада деце и младих, од којих су неки постали професионални глумци.

Опело Биљани Костантиновић бити одржано данас у 13 часова на Старом гробљу у Краљеву, док ће о датуму комеморације Краљевачко позориште накнадно обавјестити јавност.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана