Одлазак истакнутог ликовног умјетника Бошка Кућанског

Срна
Одлазак истакнутог ликовног умјетника Бошка Кућанског

Сарајево - Истакнути ликовни умјетник Бошко Кућански преминуо је у Сарајеву, а његова смрт велики је губитак за Академију наука и умјетности БиХ, као и за цјелокупну умјетничку и научну јавност.

О датуму сахране академика Кућанског јавност ће бити накнадно обавијештена. Бошко Кућански рођен је 1931. године у Крбавици, Лика у породици учитеља. Основну школу похађао је у више мјеста Лике, Далмације, Босне и Србије. Гимназију је завршио у Шапцу. Стоматолошки факултет завршио је у Београду (1958) и Медицински факултет у Сарајеву (1972).

Студирао је историју умјетности на Филозофском факултету у Београду. Као универзитетски професор до одласка у пензију предавао је на Стоматолошком факултету, Универзитета у Сарајеву и Академији ликовних умјетности у Сарајеву. Упоредо с педагошким и научно-истраживачким радом, активно се бавио књижевношћу и ликовним умјетностима, вајарством и сликарством. Своја многобројна ликовна остварења излагао је на међународним бијеналима и многим репрезентативним изложбама. У протеклих 60 година ликовног рада организовао је 86 самосталних ликовних изложби у земљи и иностранству.

За своја дјела добио је 62 награде и признања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана