Одисеј путује ка свјетским лукама

Александра Маџар
Одисеј путује ка свјетским лукама

Бањалука - Сама чињеница да смо учествовали на фестивалу, гдје су се 34 земље представиле са 58 представа, вриједно је хвале, а највише да је "Одисеј" Дјечијег позоришта отворио тај велики фестивал. Публика ју је са одушевљењем прихватила. Пријатно смо изненађени гостољубивошћу домаћина.

Ово су утисци глумице Дјечијег позоришта РС Зоране Шуман, која је дио ансамбла фантастичне представе у режији Бисерке Колевске "Одисеј - сан о повратку" са којом су глумци из Бањалуке отворили престижни фестивал - Међународне дане луткарства у Измиру у Турској.

Још сабирају утиске, поносни што су на најљепши начин својим талентом представили своју земљу, као што су то радили и много пута до сада. У Измиру, трећем по величини граду у Турској, имали су времена да се упознају са позориштима високих умјетничких достигнућа, сјајним глумцима, упију дух града и доживе неко ново, за њих, посебно умјетничко искуство.

- Измир важи за град у којем живе људи отворени за сарадњу и слободних погледа на живот и највећа је лука послије луке у Истамбулу. С обзиром на то да смо прошле године били на висини задатка играјући на том фестивалу са представом "Тужни принц" они су стекли најбољи утисак о нама - подсјетио је глумац Душко Мазалица.

Радећи на представи "Одисеј", прича Душко, заинтересовали су организаторе фестивала, јер је баш Хомер у том граду боравио и у сну добио визију о њему.

- То је сплет околности, који је заједно са самим квалитетом представе сврстао наше позориште као најбоље за отварање једне од највећих луткарских смотри - сматра он.

Мазалици је цијењена редитељка Бисерка, из Бугарске, повјерила улогу главног лика, који је показао да му је љубав према Пенелопи и завичају дала надљудску моћ, па је успјешно побиједио морске немани, олује, вјетрове, чаробницу Кирку, једнооког киклопа Полифема, бијес бога мора Посејдона.

Са својим колегама сложила се и глумица Ђурђа Бабић.

- Овај одлазак "Одисеја" у Измир за мене има велико значење представљајући потврду да се позориште, чији сам најмлађи члан, већ одомаћило на светској луткарској сцени, као што се и светска луткарска сцена одомаћила код нас захваљујући нашем фестивалу - поносна је Ђурђа.

Дугогодишњим квалитетом Дјечије позориште РС стекло је повјерење публике широм свијета.

- Путовање нашег "Одисеја" у Смирну, како се овај град некада звао, представља испловљавање и ове наше представе ка осталим светским лукама. Надамо се само "повољном ветру" - истакла је Бабићева.

Поред ових глумаца, у комаду играју и Александар Бланић, Ана Анђелић, Ђорђе Јанковић и Саша Терзић. Глумци Дјечијег позоришта РС сваком представом и сваким извођењем, тако и овај пут, доказују зашто важе за најспремније и најуиграније на домаћој позоришној сцени, што им лако отвара врата велике сцене. Сценографија, визуелна конструкција представа, монтажа слика, које су биле чаробне, добар су адут да публика доживи олује и борбе главног јунака, али са Свилом Величковом на челу, глумци су, како кажу, поносни, јер су успјели од штапа, једног великог и малог канапа, малог и великог платна да направе бајковиту илузију.

Анегдота

Наш директор Предраг Бјелошевић је тражио анекс уговора у којем је захтијевао обезбјеђење због тренутне ситуације у Турској. Наравно, нисмо имали никакво обезбјеђење, али први дан кад смо изашли у шетњу поред мора пришла су нам два велика пса да нас прате. Они су нам стали у заштиту и сваког пролазника који нам је ишао у сусрет су нападали. Тако да смо добили и обезбјеђење - испричао је кроз смијех Душко Мазалица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана