Одисеј пробудио херојске снове

Александра Маџар
Одисеј пробудио херојске снове

Бањалука - "Одисеј - сан о повратку", представа о једном од најљепших грчких митова, засигурно је на сцени "пробудила снове" најмлађих, али и оних старијих, који су бар некад маштали о себи као херојима, који својом снагом могу мијењати свијет.

Жамор на који смо навикнути у сали Дјечијег позоришта Републике Српске, у суботу увече био је тиши него икада, јер је на сцени владао визуелни спектакл, који је остављао без ријечи. У кући од снова премијерно је оживјела нова представа, коју је на сцену поставио изузетан умјетнички дуо, редитељка Бисерка Колевска и сценографкиња Свила Величкова. Прича о неустрашивом јунаку Одисеју, који након побједе у Троји, сања свој сан о повратку, а у ком предвиђа многа искушења, која ће му се догодити, отворила је четрнаести Међународни фестивал позоришта за дјецу. Комад изведен без иједне ријечи објаснио је можда најважније животне дилеме сваког човјека о слободи, љубави, борби, оној унутрашњој и спољној, припадности, а то све захваљујући одличној глумачкој игри и покретима њихових тијела.

Публика је препознала снагу порука, које су дошле из морских дубина па је ове митске ликове наградила аплаузом "без краја".

Многобројне госте, који су у Бањалуку допутовали само због фестивала, као и све присутне, поздравио је директор Дјечијег позоришта Републике Српске Предраг Бјелошевић, који није крио понос што ове године позориште прославља шездесету сезону успјешног и пожртвованог умјетничког рада.

- Самим тим, сви гости су нам некако још дражи, јер испуњавају велику наду, не само нас у Дјечијем позоришту, већ и генерације оних који су радили у овој кући, али и дјеце која су овдје стицала основна знања о култури - рекао је Бјелошевић.

Подсјетио је да се фестивал одржава до сриједе, 7. октобра, те да ће на даскама Народног и Дјечијег позоришта свој таленат показати глумци из Аргентине, Пољске, Њемачке, Словеније, Словачке, Хрватске, Србије, Бугарске, Турске и БиХ.

У оквиру фестивала биће отворена и изложба Карађоз лутака "Од учитеља до ученика" традиционалног турског театра сјенки.

У званичном дијелу програма обратила се и помоћник министра просвјете и културе РС Милица Котур, која је указала на значај ове манифестације у културном животу Српске.

Када су се завјесе спустиле, осјећај херојства и среће међу глумцима није нестао. Одисеј, који је показао да му је љубав према Пенелопи и завичају дала надљудску моћ, па је успјешно побиједио морске немани, олује, вјетрове, чаробницу Кирку, једнооког киклопа Полифема, бијес бога мора Посејдона, а кога је тумачио Душко Мазалица, каже да му је улога хероја била велики изазов.

- Било је много тешко и захтјевно играти без ријечи.

 Трудио сам се да дам свој максимум и осјетио сам енергију публике баш у оном тренутку када је требало да осјете представу. Од тог тренутка смо се надопуњавали - истакао је Мазалица.

Иако су знали да им је сценографија, визуелна конструкција представа, монтажа слика, које су биле чаробне, била добар адут, поносни су, како кажу, јер су успјели од штапа, једног великог и малог канапа, малог и великог платна да направе бајковиту илузију.

Са Мазалицом се сложила и глумица Зорана Шуман.

- Ријечи нема, али је све саткано из низа слика филмског типа, визуелних ефеката бојеног театра сенки, лутака и живом сценом и тиме смо кренули на путовање са Одисејом. Надамо да ће представа гостовати на свјетским међународним фестивалима и не сумњам да ће поновити успјех "Тужног принца" - нагласила је Шуманова.

Редитељка Бисерка Колевска поносна је, како каже, на ансамбл и срећна због одличних реакција публике.

- Мислим да смо успјели послати поруку публици да људи треба да живе као хероји и да имају свој сан - објаснила је она.

Жири

Ове године о најбољим представама одлучиваће жири у саставу Бисерка Колевска из Бугарске, Драгана Бошковић из Србије и Љубица Остојић, театролог из Сарајева.

Репертоар

Данас су на репертоару комади "Лабудово језеро" Позоришта из Крагујевца у Дјечијем позоришту РС. Представа "Карађоз на фестивалу" из Турске биће изведена у Дјечијем позоришту РС, док ће "Мали чаробњак" из Бугарске и "Дон Кихот" из Њемачке бити изведени такође у Дјечијем позоришту РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана