Од потресних прича до рецитала Рамба Амадеуса

nezavisne.com
Од потресних прича до рецитала Рамба Амадеуса

Проблеми савременог човјека изнесени у комаду "Ћелава певачица" "Атељеа 212" из Београда, алегорија (су)живота у Замишљеној земљи представе "Терапија" бањалучког ДИС позоришта, те одговор на питање одговара ли стварност бајкама којим се бави Сцена Горица из Хрватске у комаду "И живјели су сретно...", дио су репертоара који ће чинити овогодишњи Међународни фестивал младог глумца "Заплет 06".

У организацији Градског позоришта "Јазавац", фестивал ће бити одржан од 21. до 27. октобра, а представе ће, осим у "Јазавцу", бити извођене и у Народном позоришту РС.

"Фестивал ће почети премијером наше нове представе 'Од колијевке па до брака' у режији Ане Ђорђевић, која није у званичној конкуренцији. У жељи да репертоар учинимо још разноврснијим и квалитетнијим, окренули смо се чувеном дјелу 'Аутобиографија' Бранислава Нушића, које је Ђорђевићева адаптирала и поставила на сцену", казала је Драгана Марић, глумица и један од оснивача "Јазавца".

Љубиша Савановић, селектор фестивала, бирао је комаде који су жанровски и стилски потпуно различити.

Захваљујући томе посјетиоци ће, поред већ поменутих представа, имати прилику да погледају и комад "Вечера будала" у режији Слободана Перишића, а у извођењу Позоришта Приједор.

"Ова комедија прати намјеру тројице пријатеља да организују вечеру на којој ће сваки довести по једну будалу, а побјеђује онај чија је будала најсмјешнија", кратко је ову представу описала Марићева.

Потресни комад који је побиједио на недавно завршеном Београдском интернационалном театарском фестивалу "Александра Зец" Оливера Фрљића у продукцији ХКД театра из Ријеке, такође, је на репертоару овогодишњег "Заплета 06".

"Људи овдје мало знају о овој представи. Ријеч је о комаду који доноси причу о убијеној дванаестогодишњој српској дјевојчици Александри Зец, којој су исте вечери 1991. године у Загребу убијени отац Михајло и мајка Марија", појаснила је она.

Према њеним ријечима, циљ им је да промовишу добре представе и да скрену пажњу јавности и на оне које долазе из мањих средина, с обзиром на то да публика углавном фаворизује представе које долазе из већих средина.

У том смислу издвојила је комаде "Терапија" ДИС театра из Бањалуке, "Вечера будала" Позоришта Приједор из Приједора и "И живјели су сретно..." Сцене Горица из Хрватске, за које је навела да доносе добре приче уз маестрално одрађене глумачке креације.

Посљедњег дана фестивала, након додјеле награда, Рамбо Амадеус ће уз пијанистичку пратњу Ивана Алексијевића извести "Вече гломазне поезије".

Стручни жири, који ће одлучивати о најбољима, радиће у саставу: Стојан Матавуљ, глумац из Вараждина, Ана Ђорђевић, редитељ из Београда, и Слађана Зрнић, бањалучка глумица.

Организатори су одлучили да ове године, након одиграних представа, прилику да се друже са глумцима и редитељима, поред новинара, имају и посјетиоци, који ће бити у прилици да се у холу "Јазавца" упознају и разговарају са њима.

Као и сваке године, биће додијељене награде за најбољу представу, најбољег глумца и глумицу фестивала. Цијене улазница за "Заплет 06" крећу се у распону од пет до 15 КМ.

Репертор

- 21. октобар (20 ч)

"Од колијевке па до брака"

ГП "Јазавац", Бањалука

- 22. октобар (20 ч)

"Ћелава певачица"

"Атеље 2012", Београд

- 23. октобар (20 ћ)

"Терапија"

ДИС позориште Бањалука

- 24. октобар (20 ћ)

"И живјели су сретно..."

Сцена Горица

- 25. октобар (20 ћ)

"Вечера будала"

Позориште Приједор

- 26. октобар (19 х, 21 ћ)

"Александра Зец"

Театар Ријека

- 27. октобар (20 ч)

"Вече гломазне поезије"

Рамбо Амадеус/рецитација

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана