Од одласка великог Ернеста Хемингвеја прошло шест деценија: Мајстор сложене једноставности

Миланка Митрић/агенције
Од одласка великог Ернеста Хемингвеја прошло шест деценија: Мајстор сложене једноставности

Његови романи данас су већ дјела класичне америчке и свјетске књижевности, његово писање било је једноставно, исказано кроз кратке и јасне реченице, с идејама о стварности и људима, и зато су га вољели многи.

Утицао је на оне који су стварали након њега, а данас је покретач многих радова и тумачења због оног што је стварао. Он је био Ернест Хемингвеј, припадник тзв. изгубљене генерације, био је један од најзначајнијих аутора прошлог вијека, од чијег одласка ове године обиљежавамо шездесет година.

- Хемингвејев прозни стил био је, вјероватно, највише имитиран стил у 20. вијеку. Тежио је да свој језик разријеши непотребних дијелова и да из њега уклони сентименталност и компликоване ријечи. Користио је кратке реченице, из којих су сви коментари и емотивна реторика били уклоњени. Те реченице су биле ослоњене на именице и глаголе, с мало придјева, и на понављање и ритам, више него на сам ефекат који могу да створе. Коначан резултат била је проза наизглед само конкретна и неемотивна, она је била крајње реална, и у њој је било скривене ироније. Хемингвејев начин грађења дијалога био је свјеж, једноставан и природан - забиљежио је Филип Јанг у осврту на Хемингвеја у раду “Ернест Хемингњаџ: А Рецонсидератион”.

Како је Јанг навео, Хемингвеј је достигао славу и био престигнут од стране неколицине америчких аутора 20. вијека. Био је истински контрадикторан човјек, а његов стил покушали су да копирају многи. Они су покушавали да створе исти осјећај код читалаца, поготово о ратним темама, лову и борбама, али да га замаскирају у естетику велике преосјетљивости.

Хемингвеј је био писац и новинар, што много објашњава једноставност у његовом стилу писања.

- Користите кратке реченице. Користите кратке прве пасусе. Користите енергичан енглески језик. Будите позитивни, а не негативни - забиљежио је он.

Био је човјек авантуристичког духа, бавио се бројним спортовима (боксом, фудбалом, ватерполом, атлетиком).

Међу дјелима која је написао издвајају се “Старац и море”, “Имати и немати”, “Збогом, оружје”, “За ким звоно звони”, “Сунце се поново рађа”, а објавио је бројне приче, романе, есеје и друге текстове. Добио је Пулицерову награду 1953. године за свој роман “Старац и море” и Нобелову награду за књижевност 1954. године.

- Од ствари које су се десиле и од ствари које постоје и од ствари које знате и свих оних које не можете да знате, ви стварате нешто помоћу своје имагинације што није презентовање, него потпуно нова ствар, истинитија од свега истинитог и живог, и ви то сматрате живим, и ако га урадите доиста добро, дајете му бесмртност. Због тога човјек и пише, колико ја знам, ни због чега другог - забиљежио је Хемингвеј који је преминуо 1961. године извршивши самоубиство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана