Од јесени нови простор за “Семберију” и “Србадију”

Љиљана Алексић
Од јесени нови простор за “Семберију” и “Србадију”

БИЈЕЉИНА - Након ублажавања мјера установе културе у Семберији полако се враћају редовним активностима. Многи умјетници и радници у култури нестрпљиво чекају повратак реализовању својих планова.

 Чланови  СЦПД “Србадија” почели су  са пробама и планираним садржајима, а принудни одмор током ванредног стања искористили су за друге садржаје.

И у Градском позоришту “Семберија” жељно очекују повратак на “даске које живот значе”. Од јесени и “Семберију” и “Србадију” очекује и пресељење у нове просторије, што ће им како кажу бити од огромног значаја у даљем раду.

Према најавама из градске управе у Бијељини културно-умјетничка удружења и установе биће смјештена у Соколски дом након реновирања објекта.

Након 28 година рада  Српско црквено пјевачко друштво “Србадија” добиће свој простор за рад.

- То су заиста лијепе вијести. Након пуних 28 година ми ћемо добити простор за рад. То је Соколски дом о којем сам ја и раније говорила прије двадесетак година када сам дошла у Семберију. Имаћемо коначно кров над главом и то је важно јер смо ми најквалитетнији хор на српском говорном подручју. Нама тај простор значи олакшицу у дјеловању и раду - рекла је диригент хора “Србадија” Десанка Тракиловић.

У нови простор биће смјештени и глумци градског позоришта у Бијељини.

- Ми смо ишли и гледали тај простор који је феноменалан. Унутра су неопходне неке одређене реконструкције да се ураде као што је бина. То ће бити прави простор и зграда за једно позориште и за наш рад. Пробе ћемо радити тамо и велики дио посла ћемо одрађивати у том простору. За нас је то јако значајно, јер увијек је љепше имати свој простор  него  бити подстанар -  рекао је в. д. директора Позоришта “Семберија” Иван Петровић.

Соколски дом једна је од најстаријих грађевина у Бијељини и након реконструкције, која је тренутно у току, у новом руху потпуно ће засијати до краја године. Радови подијељени у неколико фаза  почели су  током  2018. године.

- Ми смо кренули у реконструкцију овог објекта зато што је ово први степен заштите овог споменика културе у БиХ, за шта смо морали тражити и одређене сагласности Комисије за заштиту споменика како бисмо направили пројекат реконструкције објекта и почели радовима - изјавио је градоначелник Бијељине Мићо Мићић након обиласка радова и додао да је планиран простор за гледаоце у овом објекту 250 мјеста.

Радови на установи били су успорени због мјера превенције вируса корона, а након завршетка, Соколском дому биће враћена првобитна намјена.

- Првобитни план завршетка радова  је био 180 дана од почетка извођења радова, односно до септембра мјесеца ове године. Међутим, пандемија је успорила ток радова па надлежни органи сада не могу прогнозирати када ће послови бити окончани. Надају се завршетку посла до јесени - рекла одговорни пројектант на Пројекту реконструкције и санације објекта Соколског дома у Бијељини Љубинка Стевић.

Споменик културе

Изградња Соколског  дома је почела 1929. године, а  завршена   1931. године и између два свјетска рата био је мјесто одржавања свих културних догађаја у Бијељини, а касније у функцији спортских активности. Споменик је културе од значаја за Републику Српску и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана