Објављено ново издање аутобиографије “Блиставо и страшно”: Живот и свијет Бекима Фехмијуа

Г.С.
Објављено ново издање аутобиографије “Блиставо и страшно”: Живот и свијет Бекима Фехмијуа

БЕОГРАД - Књига “Блиставо и страшно” је занимљива аутобиографија једног од највећих глумаца са ових простора Бекима Фехмијуа, а од данас, у новом издању, доступна је у књижарама широм Србије.

Објављена у “Лагуни” књига представља први дио његових мемоара, који покривају период од дјетињства до одласка у Београд.

- Многе догађаје из једне приватне историје посматрамо у “другој верзији”, међутим, Беким Фехмију се клони било какве политичке арбитраже. Вредност ове књиге јесте пре свега у тону, у вештом преплитању приватне историје једног Албанца с догађајима који представљају званичну историју, а која, разуме се, има ограничен рок трајања. Као у Сингеровим причама и романима, у којима читалац пратећи приповедање открива свет јеврејске заједнице, свеједно да ли је у источној Европи или Америци, тако и у овој Фехмијуовој књизи он има аутентичну слику једног света који је српском читаоцу, иако сасвим близу, заправо веома далеко - забиљежио је о књизи писац Драган Великић.

Беким Фехмиу био је српски и југословенски филмски, телевизијски и позоришни глумац албанског поријекла. Од 1960. био је редован члан Југословенског драмског позоришта. Одиграо је више од 40 епизодних, средњих и неколико главних улога, укључујући и улоге у “Атељеу 212”.

Имао је прилику да сарађује са највећим филмским именима свога времена као што су: Џон Хјустон, Ава Гарднер, Ирена Папас, Дирк Богарт, Роберт Шо, Марта Келер, Тимоти Далтон, Фредерик Форест, Шарл Азнавур и други.

Снимио је бише од педесет филмова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана