Објављено допуњено издање књиге "Зоран Ђинђић"

Танјуг
Објављено допуњено издање књиге "Зоран Ђинђић"

БЕОГРАД- Ново и допуњено издање књиге "Зоран Ђинђић" историчара Бојана Б. Димитријевића објављено је данас поводом 20 година од убиства премијера Србије, саопштио је данас издавач "Архипелаг".

Димитријевићева књига, објављена у "Архипелаговој" едицији "Живот и литература",  представља политичку и животну биографију Ђинђића (1952-2003), која га прати од дјетињства, преко школовања до политичког деловања, каже се у саопштењу.

"Књига је пре свега усредсређена на политички рад Ђинђића, од уласка у политику и оснивања Демократске странке, преко политичких борби у деведесетим, 5. октобра 2000, освајања власти и рада у својству премијера Владе Србије, до политичког атентата 12. марта 2003. године", саопштио је "Архипелаг".

Како је наведено, Димитријевићева књига настала је као плод дугогодишњих  истраживања, а поред књига, студија и истраживачких радова, извори су обимна архивска и необјављена грађа, укључујући и Ђинђићеву политичку и интелектуалну архиву.

Димитријевић је навео да му је сабрати у оквире корица једне књиге оно што је доступно "био посебан научни, али и политички изазов", посебно у времену које је донијело различита тумачења и интерпретације појединих догађаја и личности Ђинђићеве епохе.

"Проток времена и тмурна политичка свакодневица после убиства Зорана Ђинђића такође је донела додатан изазов. Проникнути у идеје, одгонетнути токове и заокружити сазнање о човеку који је започео нови век у разрушеној, слуђеној и ојађеној Србији", навео је Димитријевић.

Према његовим ријечима, књига "има намеру да и даље нуди избалансирану слику о  Ђинђићу, да из пера једног од сабораца понови поједина тумачења која су се у међувремену заборавила или почела погрешно да тумаче".

"Уколико ова књига подстакне боље или прецизније схватање његове улоге у српској историји на размеђу 20. и 21. века, у томе ће њена сврха бити испуњена", истакао је Димитријевић.

Књига "Зоран Ђинђић" укључује и свједочења Ђинђићевих савременика, пријатеља и сарадника и доноси избор фотографија из његовог живота, као и избор мисли и изјава из периода када је био премијер Србије.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Grutuje (@grutuje)

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана