Објављено дјело “Ја то тамо певам” славног Душана Ковачевића: Носталгични омаж умјетности

Миланка Митрић
Објављено дјело “Ја то тамо певам” славног Душана Ковачевића: Носталгични омаж умјетности

БЕОГРАД - Пјесничка аутобиографија с дјелићима драма, филмова, представа, записа и прича носталгични су омаж умјетности Душана Ковачевића, обједињени у књизи “Ја то тамо пјевам”, која је данас је објављена и доступна у књижарама широм Србије.

 

- Књига песама “Ја то тамо певам” написана је као сећање на мојих пола века бављења позориштем, филмом и литературом уопште - објаснио је Душан Ковачевић.

Раздијељена на четири цјелине или својеврсна циклуса - “Ко то тамо пева”, “Дванаест песама за дванаест месеци”, “Није лоше бити човек” и “Из породичног албума”, ова збирка употпуњена је илустрацијама Горана Ратковића.

- Песме сам почео да пишем озбиљније пре пола века, кад сам самог себе запослио као писца песама у позоришним и филмским причама. Од тог давног времена почетком седамдесетих година прошлога века па до данас написао сам песме које се сад први пут објављују у једној књизи. Неке песме сам изоставио или намерно заборавио - нису биле за објављивање. Брисање је важно као и писање. Ја сам по професији писац драма са повременим излетима у свет прича, приповедака и романа - наводи Ковачевић у уводном дијелу књиге, насловљеном са “Зашто човек пише песме”.

Дјело је објавила издавачка кућа “Лагуна”, а како наводе издавачи, овај аутор култних филмских остварења и позоришних представа, неких од најбољих на простору бивше Југославије (“Ко то тамо пева”, “Маратонци трче почасни круг”, “Професионалац”, “Балкански шпијун”, “Сабирни центар”) створио је дјело које ће остати као успомена на једно вријеме и људе којих више нема.

- Уз песме које су у овој књизи објављене написао сам и понеку реч или причу о настанку те песме. Ако су песме биле део позоришне представе или филма, поменуо сам глумце или певаче који су их изговорили или отпевали - додаје Ковачевић.

“Лагуна” је раније ове године објавила и други том најбољих Ковачевићевих драма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана