Објављени резултати конкурса за суфинансирање пројеката и програма у култури за 2023. годину

Srna
Foto: Arhiva

БАЊАЛУКА - Министарство просвјете и културе Републике Српске објавило је данас резултате јавних конкурса за суфинансирање пројеката и програма у култури за 2023. годину.

Резултати конкурса доступни су на порталу Владе Републике Српске владарс.рс на страници Министарства просвјете и културе Републике Српске, саопштено је из ресорног министарства.

У ресорном министарству подсјећају да су, у складу са Правилником о поступку и начину суфинансирања пројеката и програма у култури, расписали конкурсе за расподјелу средстава у 2023. години.

Конкурси су били отворени од 31. јула до 30. августа 2023. године, а процјену и стручно вредновање квалитета поднесених пројеката, на основу критеријума наведених у сваком појединачном конкурсу, извршиле су стручне комисије, именоване рјешењем министра за сваку област посебно, док су стручне комисије предложиле и ранг-листе пројеката за суфинансирање.

Ребалансом буџета, односно Законом о измјени Закона о извршењу буџета Републике Српске за 2023. годину дошло је до умањења износа расположивих средстава за суфинансирање програма и пројеката у култури Републике Српске, што је директно утицало на провођење поступка и расподјелу средстава у складу са планом.

Влада Републике Српске 28. децембра прошле године, донијела је рјешење о одобрењу реалокације средстава на основу чега су обезбијеђена додатна средства, у односу на ребаланс, за ову намјену, укупна расположива средства на ставци текући грантови културе износе 650.000 КМ.
 
У складу са расположивим средствима у буџету, од пријављених 319 пројеката, Министарство ће суфинансирати укупно 207 пројеката, и то из области музичке и музичко-сценске умјетности у свим категоријама биће суфинансирано укупно 32 пројекта, из области позоришне продукције биће подржано осам пројеката и 10 пројеката из области позоришних фестивала и манифестација.

Министарство ће суфинансирати 21 књижевну манифестацију, 28 пројеката у области визуелне и мултимедијалне умјетности, 30 пројеката културно-умјетничких друштава и ансамбала народних игара и пјесама, 43 пројекта из области културног насљеђа и програм рада пет репрезентативних струковних удружења.

Према резултатима Јавног конкурса за суфинансирање пројеката књижевно-умјетничког стваралаштва у области издавачке дјелатности биће суфинансирано објављивање 30 издања, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана