Објављени побједници конкурса књижевне манифестације "Стопама Луке Милованова Георгијевића"

Срна
Објављени побједници конкурса књижевне манифестације "Стопама Луке Милованова Георгијевића"

СРЕБРЕНИЦА- Побједници књижевног конкурса Културног збора "Стопама Луке Милованова Георгијевића" су Јелина Ђурковић за поезију, Александар Арсенијевић за кратку причу, Каја Панчић Миленковић за новинарски текст и Матија Благојевић за ђачки литерарни рад, саопштило је Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" из Сребренице.

Предсједник сребреничке "Просвјете" Марко Миловановић рекао је Срни да је на конкурс стигло 280 радова у свим категоријама, највише од аутора из Србије и Републике Српске, али и из Црне Горе, Македоније и Федерације БиХ.

Највише радова стигло је на конкурс за поезију, односно пјесничку награду "Лука Милованов Георгијевић".

Стручни жири, којим је предсједавао књижевник Бранислав Зубовић, донио је једногласну одлуку да награда припадне Јелини Ђурковић из Бијељине за циклус пјесама.

Осим пјесама Ђурковићеве, у Часопису за културу, књижевност и умјетност "Сребрни вијенац", који од 2018. године приређује сребреничка "Просвјета", биће објављене пјесме још 28 аутора, које су ушле у шири избор за награду.

У категорији кратких прича, према оцјени стручног жирија на челу са докторандом српског језика Душаном Пејићем, награда "Звонимир Шубић" припада Александру М. Арсенијевићу из Београда за приповијетку под називом "Отац се враћа у мир".

Приче још седам аутора биће објављене у "Сребрном вијенцу", једином часопису за културу и умјетност у регији Бирач и средње Подриње и са лијеве и десне стране Дрине.

Новинарска награда "Бошко Миловановић" припала је Каји Панчић Миленковић из Пирота за интервју са Јасмином Грковић-Мејџор, историчарем језика, одлучио је жири којим је предсједавао универзитетски професор Бобан Томић.

У часопису ће бити објављени текстови још пет аутора.

Награду "Живан Јовановић" за најбољи ђачки литерарни рад добио је Матија Благојевић из "Прве основне школе Сребреница".

Додјела награда и завршни програм Просвјетно-културног збора "Стопама Луке Милованова Георгијевића" биће обављена у петак, 3. новембра, у Народној библиотеци у Сребреници.

Овим збором се низом културних и научних догађаја одаје омаж лику и дјелу Луке Георгијевића /1784-1828/, акцентологу, филологу и књижевнику, рођеном у Осату код Сребренице, који је током кратког живота, као један од највећих интелектуалаца свога доба, иза себе оставио основе савременог српског писма и правописа, које је Вук Стефановић Караџић мисионарски усавршио и објавио.

Лукиним књижевним трагом ходио је један заборављени Сребреничанин, награђивани приповједач и романописац Звонимир Шубић /1902-1956/, који стварајући у кочићевско-ћоровићевском духу спада у знамените књижевнике БиХ између два свјетска рата.

Истим стопама су наставили истакнути сребренички професори, новинари и културни радници Живан Јовановић/1921-1991/ и Бошко Миловановић /1951-1996/, који су живот посветили оснивању, развоју и осавремењавању образовне, културне и информативне дјелатности овог дијела Подриња.

По Георгијевићу, Шубићу и Миловановићу и Јовановићу утврђене су и награде, које се додјељују у оквиру ове манифестације.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана