Објављени нови наставци стрип-серијала “Сјај и сенка Немањића”: Српска историја као љубав и умјетност

Бранислав Предојевић
Објављени нови наставци стрип-серијала “Сјај и сенка Немањића”: Српска историја као љубав и умјетност

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Сјај и сенка” наставила је објављивање историјско-едукативног стрипа о династији Немањић под називом “Сјај и сенка Немањића”, издавањем треће књиге у серијалу под називом “Долина јоргована”.

Ријеч је о ауторском пројекту сценаристе Драгана Томовића и илустратора Горана Милутиновића који су спојили љубав према историји и стрипу, који ће читаоцима ближе представити домаћу историју и владавину династије Немањић, дуге два вијека.

До сада су објављена три албума “Немања”, Цариград” и поменута “Долина јоргована”, а Томовић каже да је идеја настала у периоду када се он заљубио су стрип током осамдесетих година прошлог вијека.

- Одрастао сам уз стрипове и њихов сам велики љубитељ. Ово није нова идеја. У Француској се национална историја учи кроз стрипове. Одлучили смо да на тај начин приближимо младима историју, која зна да буде доста сувопарна понекада. О Немањићима се учи неколико лекција у четвртом разреду основне школе па касније у шестом, што деци може да буде тешко - рекао је Томовић.

У стриповима су вјеродостојно приказани архитектура, ношња и оружје тога доба, тако да ће љубитељи девете умјетности имати прилику да на лак и занимљив начин усвоје нова знања о српској историји.

Сценарио за стрип је историјски верификован и написан у сарадњи са Универзитетом у Београду, а главни ликови су личности и догађаји који припадају српској средњовјековној историји.

- Немањићи нису класична форма стрипа, са измишљеним ликовима, већ се стрип искључиво базира на истинитим догађајима. Иза целог пројекта је стао Универзитет у Београду и професор др Синиша Мишић. Прилагодили смо текст да буде историјски тачан, динамичан и занимљив. Радили смо неколико година на стриповима и кроз рад сам схватио да заправо слабо познајем српску историју, иако сам њен пасионирани љубитељ. Десило се да гомилу ствари нисам знао - објашњава Томовић.

Прва два броја серијала носе име “Немања” и “Цариград”, а у наредном периоду читаоци ће моћи на мјесечном нивоу да уживају у новим бројевима. Планирано је да изађе 30 стрипова у оквиру серијала о Немањићима, који ће пратити 200 година њихове владавине, након чега ће бити обрађиван и период од Маричке битке до пада Смедерева и доласка Турака.

Идеја

Издавач “Сјај и сенка” основан је 2016. године, а првобитни циљ и идеја су били да на основу дугогодишњег рада на сценарију о династији Немањића буде направљена телевизијска серија од 45 епизода.

- Након ентузијазма и труда нисмо успјели да реализујемо пројекат и поред велике жеље врхунских уметника у области кинематографије. Држава је помогла други пројекат, који је велики промашај нашег јавног сервиса. Како поменута идеја није реализована, решили смо да исти текст прилагођен новој форми буде искориштен за српски историјско-едукативни стрип на којем се и ради - саопштио је издавач.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана