Објављене нове “Стриповијетке”, рађене по мотивима прозе Алексе Шантића: Херцеговачки великан у свијету девете умјетности

Бранислав Предојевић
Објављене нове “Стриповијетке”, рађене по мотивима прозе Алексе Шантића: Херцеговачки великан у свијету девете умјетности

БАЊАЛУКА - Едиција “Стриповијетке” бањалучког издавача “Девета димензија” богатија је за још један стрип албум, који је инспирисан дјелима неког познатог писца, а овог пута у питању је албум настао према мотивима прозе чувеног пјесника и писца Алексе Шантића.

Ново издање долази након адаптације приповједака још једног књижевног великана Петра Кочића и окупило је исту ауторско-издавачку екипу која је стајала иза првенца ове едиције.

Креативни аутори пет Шантићевих прича адаптираних за овај албум су Милан Младић и Предраг Иконић, док су логистичко-издавачки дио посла поново обавили Удружење стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске “Девета димензија” и Народна и универзитетска библиотека Републике Српске.

Предсједник удружења Зоран Пејић каже за “Глас Српске” да је мотив и циљ овог издања исти као и приликом рада на стрип адаптацији Кочићевих дјела.

- Иза другог албума “Стриповијетки” стоји исти мотив и циљ као приликом рада на првом албуму, а то је жеља аутора окупљених у “Деветој димензији” да приближимо дјела класичних великана српске књижевности љубитељима стрипа, прије свега млађој генерацији. Приједлог за овај албум такође је дошао од НУБРС, који је поново стао иза пројекта и омогућио да се изведе на најбољи могући начин, у креативном и техничком смислу - рекао је Пејић.

Зашто је баш прозни опус Алексе Шантића послужио као инспирација за нови албум Пејић објашњава чињеницом да је књижевни великан код шире публике познат по свом поетском дјелу, иако је иза њега остала скромна, али квалитетна збирка кратких прича.

- Када смо размишљали о аутору чије ће дјело послужити као база стрип адаптације након обраде Кочићевог опуса, избор је пао на Шантића, управо због његове препознатљивости као пјесника код публике, иако је током живота написао неких осам приповједака, које су, без обзира на врхунски квалитет и одличне критике, остале у сјени његовог поетског рада. На неки начин, то је био двоструки изазов за Младића и Иконића, прије свега приближити Шантића генерално стрип публици, али не кроз његове чувене поеме попут “Остајте овдје” и “Емина”, већ кроз мање познати прозни рад. Резултат је, по мом скромном суду, изванредан, јер смо добили пет врхунских стрип прича које откривају једног другог Шантића, али ништа мање занимљивијег и квалитетнијег писца - каже Пејић.

Комплетан албум садржи пет приповједака - “Освета”, “Крадљивци”, “Амазонка (цртица из Херцеговине)”, “Љубав сиротице” и “Оче благослови”. Прве три су дјело Милана Младића као сценаристе и цртача, док су остале двије рад Предрага Иконића. Сам албум као цјелина мајсторски демонстрира стрип таленат оба аутора, који су у односу на прве “Стриповијетке” додатно избрусили цртачки стил и маестрално склопили визуелни елеменат и текст у ауторску цјелину.

Албум је урађен у врхунској колор штампи, тврдих корица на 70 страна. Одлична насловница дјело је Иконића, који је уједно одрадио уреднички дио посла, док је нови лого едиције рад Дејана Шијука. Треба поменути да ово сјајно издање има више него приступачну цијену која износи 10 КМ.+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана