Објављене књиге “Речник поп икона” и “Речник јунака поп културе”

Бранислав Предојевић
Објављене књиге “Речник поп икона” и “Речник јунака поп културе”

БЕОГРАД - “Речник поп икона” и “Речник јунака поп културе” називи су књига писца, публицисте и музичара Владимира Ђурића Ђуре, које су објављене у издању “Службеног гласника”.

коне поп културе од почетка 20. вијека до данас инспиришу генерације стваралаца и дају им духовну снагу за боље креације. У првој књизи сабрани су умјетници из различитих дијелова свијета, премда их највише има са англосаксонског подручја. Америчка поп култура, захваљујући Холивуду, с једне, и моћним медијима, с друге стране, направила је мит од многих звијезда и њихових стваралаца.

Од Мерилин Монро, преко Џејмса Дина, до Бреда Пита холивудски глумци су постајали митске личности, а њихови ликови праве-правцате иконе. Популарна култура створила је неколико значајних имена и на нашим просторима, каква су Емир Кустурица, Горан Бреговић и Здравко Чолић. Узбудљиве биографије славних личности могу истовремено и да поуче и да забаве. Аутор се потрудио да пронађе и понеку скривену тајну из њихових оригиналних живота, али напомиње да би тешко реализовао ову књигу без подршке издавача.

- Дугујем захвалност “Службеном гласнику” на препознавању значаја који ове књиге имају за све љубитеље поп културе и што су посвећени издавању наслова који потенцијално неће доживети комерцијални бум и што већ деценијама држе стандард издавања само квалитетних публикација - рекао је Ђурић.

Јунаци популарних филмова, књига, стрипова, видео-игара, на почетку новог миленијума обликују нашу новонасталу стварност. Техносвијет је многе од таквих јунака препознао као своје пионире, а већина њих су само просто сјајни хероји поп културе. Доминирају јунаци америчке поп традиције, управо због моћне продукције индустрије снова зване Холивуд. Многи јунаци су прво били популарни у свијету филма, а касније су телевизије, телевизијске серије и видео-игре преузеле примат. Од Микија Мауса до Бастера Другарчине, од Акире до Ларе Крофт, ређају се занимљиви поп хероји. У другој књизи аутор се потрудио да према сопственом укусу прилагоди карактере измишљених јунака широкој публици, а уз узбудљиве приче о јунацима популарне културе, ту су и биографије њихових креатора.

Аутор

Владимир Ђурић Ђура је прозни писац и пјесник, пјевач, композитор, новинар, колумниста, блогер, водитељ, драматург, сценариста, глумац, редитељ, предавач, мислилац, мистик, креативни уредник, маркетиншки стручњак и стваралац реклама, медијски и ПР консултант.

Објавио је новеле “Хвалисави роман и Супер”, роман “Лондон”, збирку кратке прозе “Ђурине смешне приче”, као и збирке поезије “Београдске маштарије” и “Изабране песме”. Такође је, између осталог, аутор студија “Митологије техносвета”, “Гламур и езотерија”, “Каталог модерног света” и “Окултура”, као и “Речник бизарне географије” и “Водич кроз нови талас”. Оснивач је популарних поп група “Хероји” и “Ђура и морнари”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана