Објављена збирка „Ватра и ништа“ Бранка Миљковића

Танјуг
Foto: Agencija

БЕОГРАД - Књига у којој су обједињене изабране пјесме великог Бранка Миљковића, названа „Ватра и ништа“, објављена је у издању београдске „Лагуне“.

Пред читаоцима су пажљиво биране пјесме из ризнице једног од наших најпознатијих и најбољих пјесника свих времена, које је приредио уредник Зоран Пеневски, преносе „Вечерње новости“. Између корица новог издања налази се по неколико пјесама из свих Миљковићевих збирки „Узалуд је будим“ (1957), „Смрћу против смрти“ (1959), „Порекло наде“ (1960), „Ватра и ништа“ (1960) и „Крв која светли“ (1961), али и оне из богатог опуса које су објављене послије смрти чувеног принца поезије.

"Врло мало песама није ушло у нашу збирку. Редослед песама иде хронолошки, као што су првобитно излазиле и биле штампане.

Једино нисмо убацили Миљковићеве песме посвећене револуцији и то не из политичких разлога, већ се нису тематски уклапале у концепт збирке. Књигу симболично завршавамо са његовим есејем о херметичкој песми - рекао је Пеневски за „Вечерње новости“ и додао да су збирку именовали једном од најпознатијих Миљковићевих пјесама да би била препознатљива широј читалачкој публици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана