Објављена монографија “Архетип - Уметност Петра Меселџије”

 Бранислав Предојевић
Објављена монографија “Архетип - Уметност Петра Меселџије”

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Систем комикс” објавила је луксузну монографију “Архетип - Уметност Петра Меселџије”, колекцију радова прослављеног српског илустратора и сликара Петра Меселџије.

Књига обухвата радове настале током посљедњих 30-40 година Петровог рада у иностранству, са акцентом на теме посвећене фантастици, посебно Толкиновим књижевним радовима и српској епској митологији. Књига има 168 страна у колору у тврдом повезу уз предговор Џона Флексеса и поговор Драгана Бибина.

Сам аутор припада оној врсти умјетника која ширином духа и бескомпромисним стандардима мотивише развој стваралаштва читавих генерација. Иако је напустио Србију почетком деведесетих година прошлог вијека, својим умјетничким продорима широм свијета наставио је да инспирише бројне домаће илустраторе.

Бибин пише у поговору да је Петров рад спона наше традиције и западне популарне културе.

- Петров специфичан допринос огледа се у томе што није напустио вриједности наше традиције, па је његов умјетнички опус спона између националног духа и западне популарне културе. Он је успио да у својим сликама инкорпорира широк распон утицаја, од Паје Јовановића, Уроша Предића, Френка Фразете до Алана Лија, али и многих других - написао је Бибин.

Петар Меселџија је умјетничку каријеру  започео 1981. године стрипом “Крампи” у “Стрипотеци”, потом је услиједила серија кратких стрипова и рад на “Тарзану” након чега је дипломирао сликарство. Још на академији илустровао је своју прву књигу “Петер Енкорак”, коју је написао чувени Тери Џонс. Током 1991. се преселио у Холандију, гдје је напустио стрип и посветио се илустрацији и сликању. Радио је постере и илустровао бројне књиге попут дјела: “Краљ Артур и витезови округлог стола”, “Српске народне бајке”, “Прогнана бића - Српска митологија”.

Његове соло књиге су “Легенда о Баш Челику”, “Књига о дивовима” и “Принц Марко и змај (“Марко Краљевић и змај”), те двије књиге о његовим стриповима “Тарзан” и “Есмералда и друге приче” уз бројне слике на тему фантастике и митологије.

Радови

Прву самосталну изложбу слика Меселџија је одржао 1998. године у Амстердаму уз снажан одјек код критике и публике. Такође је учествовао на многим групним изложбама у Холандији, САД и Србији. Његови оригинални радови налазе се у приватним колекцијама у Србији, САД, Холандији, Великој Британији, Белгији, Њемачкој, Француској, Канади, Италији, Шведској, Аустралији и Хонгконгу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана