Објављена књига "Српске земље пре Немањића"

Срна
Објављена књига "Српске земље пре Немањића"

БЕОГРАД - У Србији је објављена књига "Српске земље пре Немањића" Марка Алексића, која представља свеобухватну и живописну научну причу о почецима српске историје и времену прије Немањића.

Ова књига, коју је објавила београдска "Лагуна", представља јединствен извор знања о времену које претходи слави Немањића и успоставља нов приступ у трагању за открићима из 13 вијекова дуге историје Срба.

"Књига се бави најзамагљенијим и најмање познатим раздобљем историје Срба. То је сам почетак средњег века, доба када се антички свет коначно срушио, а обриси Европе какву данас познајемо тек су почели да се помаљају", рекао је аутор Марко Алексић.

Он је навео да је то доба када су Викинзи тек почињали прве походе, Карло Велики освајао и уједињавао народе на Западу под својом влашћу, али и доба када су Словени господарили великим дијелом континента, а међу првима Срби, чије се име јавља у историјским изворима, саопштено је из "Лагуне".

Књига, каже њен аутор, представља научни одговор на питања о овој епохи који је дуго недостајао, уз коришћење свих релевантних писаних извора, као и најновијих археолошких открића.

Она се бави најстаријим познатим српским владарима, од кнеза Дервана, до Вишеслава, Властимира, Мутимира и других, који су владали од седмог до 10. вијека.

Алексић је рекао да његова књига доноси најновија открића која значајно мијењају досадашњу слику о овом раздобљу и улоге Срба у њему, као што су најстарија средишта српске кнежевине, палате и цркве које представљају најстарије познате такве грађевине у словенском свијету.

Књига, додао је он, садржи податке о другим изузетним налазима из 8. вијека као што су крстионица кнеза Вишеслава, раскошни позлаћени предмети врхунске умјетничке вриједности своје епохе, који представљају најлуксузније налазе међу Словенима тог доба.

Књига доноси и податке о бројним локалитетима, рушевинама утврђења и посебно цркава који показују да су Срби прихватили хришћанство много раније него што се до сада вјеровало, односно да су они били први словенски народ који је то учинио.

"Ту су и интригантни налази старогерманских слова, руна, на простору најстаријих српских земаља", каже аутор.

Издање је обогаћено историјским картама и илустрацијама значајних археолошких налаза, грађевина, утврђења и насеља најстарије српске државе.

Књига ће се наћи у продаји од петка, 24. априла, у књижарама "Делфи", Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.делфи.рс и на сајту www.лагуна.рс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана