Објављена књига “Проклетство балканске крчме” Радослава Савића: Обични човјек у ратној тмини

М. З.
Објављена књига “Проклетство балканске крчме” Радослава Савића: Обични човјек у ратној тмини

БАЊАЛУКА - Угледни спортски радник из Бањалуке Радослав Раде Савић свом издавачком опусу додао је још једну књигу - “Проклетство балканске крчме”, која је недавно објављена.

Некадашњи предсједник Кошаркашког савеза Југославије и КК Босна, који је већи дио живота провео у Сарајеву, описао је почетак ратних дешавања у највећем граду БиХ почетком деведесетих година прошлог вијека док је још био становник овог мјеста.

Овом публикацијом желио је да у заборав не падне бар дио ружних дешавања и из прве руке пренесе дио горких искустава које је и сам проживио.

- У овој књизи сабран је један број записа и забиљешки из првих ратних година у Сарајеву. Централна тема је рат, али не на начин како то обично пишу хроничари или историчари који наводе да се тог и тог дана догодило то и то. Него сам покушао да кроз скице, ноте и слике представим одређене догађаје. Покушавао сам да уђем у кожу обичног човјека који се сукобљава са трагичним догађајима, а они су толико трагични да се у његовом животу смрачи небо и земља. Онда се тај обични човјек креће у тој тмини чекајући излаз којег не може сам наћи, а свјетла нема ниоткуда - рекао је Савић.

У засебним публикацијама објавио је књиге “Рамићи, запис о селу и његовим људима”, “Спорт у Српској”, “Рапсодија плавих кошаркаша”, “Поезија Иве Андрића”, “Дурале” и “Земља је уздисала”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана