Објављена књига поезије и прозе настале у бихаћком затвору 1915. године

Срна
Foto: Срна

ПРИЈЕДОР- Књига поезије и прозе настале у бихаћком затвору "Кула" 1915. године под називом "Алманах тајног ђачког друштва из Тузле" објављена је у Приједору, саопштено је данас из Музеја Козаре.

Алманах представља драгоцјен извор за проучавање стваралаштва касније назване младобосанске генерације и доказ је да и у најтежим данима, омладина која је тежила промјенама, упркос свему, има позитиван и напредан приступ, не одричући се стваралаштва ни тада", наводи се у саопштењу.

Српска омладину из БиХ за вријеме аустроуграске владавине и тузланска група ђака представља, како су навели, важан дио општег омладинског покрета.

"Константан је рад на себи припадника овог тајног ђачког друштва. Стварање у затвору пратимо још из бањалучког периода, да би се наставило и у Бихаћу 1915. године. Ту се родио Алманах који је израђен у Кули и преписан у неколико примјерака", наводи се у саопштењу.

Књига је објављена у издању Архива Републике Српске, Музеја Козаре и Удружења архивских радника Републике Српске.

Приредили су је историчари Ведрана Адамовић и Боривоје Милошевић, а рецензије потписали Ђорђе Микић, Зоран Пејашиновић и Владан Вуклиш.

Уредници су Стеван Хакман и Теодор Илић, док је на првој страни "Алманаха“ написано: "писао, повезао и насловну страну урадио Сретен Стојановић".

У саопштењу се наводи да један примјерак Младен Стојановић шаље родитељима уз напомену "припазите добро на Алманах што сам вам послао. Он је чисто наш литерарни плод. Све су ово наши оригинални радови".

У њему су пјесничка остварења браће Стојановић, иако Младена, уз Бранка Јузбашића већ тада издвајају као неког ко упада у очи "бројем публикованих радова и занимљивошћу своје литерарне личности".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана