Објављена капитална антологија “Чорба од минотаура”: Друго лице српске фантастике

Б. П.
Објављена капитална антологија “Чорба од минотаура”: Друго лице српске фантастике

НОВИ САД - Новосадска издавачка кућа “Соларис” је у оквиру обновљене “Библиотеке српске фантастике” објавила антологију авангардистичке, постмодерне и експерименталне фантастике “Чорба од минотаура”.

Према ријечима приређивача Милоша Јоцића, начињен је напор да се овом књигом обједине текстови који су у подједнакој мјери повезани са традиционалном жанровском фантастиком, али и са тамнијим, опскурнијим токовима европске езотерије, источњачког херметизма, авангардне комбинаторије и новог психонадреализма. Има ту и научне фантастике, епске фантазије, киберпанка, хорора и алхемичарских мистерија.

Радови у књизи својим обликом, стилом, техником, темом или идејом одражавају, према мишљењу приређивача, суштину фантастике - они су зачудни, необични, застрашујући, несхватљиви.

Антологија представља показатељ снаге, имагинативности и умјетничких домета српске фантастике, која је и у својим скрајнутим и експерименталним гранама достизала сам врх такве врсте литературе. Избором радова обухваћена су не само дјела неких од најчувенијих српских књижевника Милоша Црњанског, Станислава Винавера, Васка Попе, већ и изузетни радови стваралаца мање познатих широј јавности: Драгутина Илића, Станислава Кракова, Бошка Токина, Јосипа Кулунџића, Владана Радовановића, Мирољуба Тодоровића и тако даље.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана