Објављена имена побједника конкурса "Лука Милованов Георгијевић"

Срна
Објављена имена побједника конкурса "Лука Милованов Георгијевић"

СРЕБРЕНИЦА - Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" из Сребренице данас је објавило имена аутора награђених пјесничких и прозних књижевних радова, новинарских текстова и ђачких литераних састава пристиглих на конкурс расписан у оквиру Четвртог културно-просвјетног збора "Лука Милованов Георгијевић".

На конкурс је стигло укупно 240 пријава са 400 радова из разних дијелова бивших југословенских простора, аутора који пишу ћирилицом на српском језику.

Стручни жири за додјелу награде "Лука Милованов Георгијевић" за поезију, за шта је пристигло највише радова, одлучио је да прву награду додијели Јасни Миленовић из Сремске Каменице за циклус пјесама под називом "Усуд".

Похвале жирија изражене су за пјесме "Чудо" Владимира Павловића и "Децембар" Весне Радовић из Београда, те "Герника" Бошка Ломовића из Горњег Милановца.

Одабрано је укупно 28 пјесама за објављивање у "Просвјетином" часопису "Сребрни вијенац".

Прву награду "Звонимир Шубић" за кратку причу у оквиру овог конкурса, по оцјени жирија, добила је Јелена Калајџија из Бијељине за причу "Покушај риболова", а похваљене су и три приче Властимира Станисављевића Шаркаменца из Београда, те одабрано укупно шест прича за објављивање у "Сребрном вијенцу".

Прва награда "Бошко Миловановић" за новинарски текст, према избору жирија између 30 пристиглих радова, биће додијељена Алекси Ђукановићу из Београда за текст "Четрдесет пет Голужиних година". Друга награда припада Ненаду Симићу из Дервенте за текст "Мјесто из којег су Срби отишли у смрт васкрсава након 80 година", а трећа Мири Пејићу из Сребренице за текст "Истина и родољубље немају цијену". Још два текста су похваљена и биће објављена у "Просвјетином" часопису, као и литерарни рад Матије Благојевића, ученика "Прве основне школе" Сребреница који је добитник награде "Живан Јовановић" у ђачкој конкуренцији.

Уз захвалност свим учесницима конкурса из "Просвјете" истичу да је био изненађујуће добар одзив аутора на конкурс и да је квалитет пристиглих радова био висок.

Просвјетно-културни збор "Стопама Луке Милованова Георгијевића" биће одржан током новембра, а програм ће бити накнадно објављен.

Називи награда за пјесничке, прозне, новинарске и литерарне радове носе имена значајних књижевних стваралаца, културних, просвјетних и радника из области информисања, који су рођени на подручју општине Сребреница и дали су изузетан допринос у областима којима су се бавили. Као знак сјећања и захвалности награде из ових области носе њихова имена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана