Објављена антологија "Дум-Дум" Павла Зелића: Рекапитулација каријере у краткој прозној форми

Б. П.
Објављена антологија "Дум-Дум" Павла Зелића: Рекапитулација каријере у краткој прозној форми

БЕОГРАД - У издању "Лагуне" управо је објављена збирка прича "Дум-Дум" талентованог београдског писца фантастике Павла Зелића, а ова књига пред читаоце стиже у години у којој аутор обиљежава двије деценије професионалног писања и садржи пресјек његовог досадашњег прозног стваралаштва када је ријеч о краткој форми, на 232 стране.

- Тематски и жанровски разноврсне, стваране под утицајима различитих писаца, од Стивена Кинга до Борислава Пекића, приче у овој збирци творе један необични универзум који њиховог аутора представља у сасвим новом свјетлу - рекао је уредник овог издања, познати писац Дејан Стојиљковић.

У збирци је сабрано осамнаест жанровски разноврсних прича, од којих неке не припадају фантастици, али оно што важи за све њих јесте да су искрене, егзотичне и незаборавне. Неке од њих читаоце ће повести у афричке прашуме гдје владају запосједнута дјеца-ратници, међу смјеле скакаче са литица залива Акапулко и под површину кужне воде Амазона. Друге, пак, приче истражују кутке алтернативне прошлости - мистични јеврејски гето средњовјековног Прага, тајни совјетски Гулаг за туђине, омладинске радне акције тријебљења немртвих и Велики рат обичних, малих људи. Коначно, писац смјело тумачи будућност и разне апокалиптичне сценарије, укључујући и перспективу актуелне пандемије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана