Објављен роман “Свети рат за Цариград”: Епска приповијест о храбрости и вјери

Бранислав Предојевић
Објављен роман “Свети рат за Цариград”: Епска приповијест о храбрости и вјери

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Лагуна” објавила је историјски роман “Свети рат за Цариград”, ново остварење цијењеног српског писца Александра Тешића.

Писац, познат по серијалу фантастике “Косингас”, у новом роману читаоце води кроз вијекове, од славних тренутака престонице Византијског царства до страшних опсада које су пријетиле да униште срце хришћанства, приповиједајући епску причу о пожртвованости, храбрости и вјери.

Цариград, град богате историје и културног насљеђа, био је поприште сукоба великих сила, хришћанства и ислама. На његовим зидинама се 1453. одиграо пољледњи крвави мегдан цара Константина Драгаша и султана Мехмеда. Док се двије војске данима сукобљавају и покушавају да надмудре и побједе једна другу, унутар црквених зидова одвијају се драматични догађаји који ће обликовати будућност цјелокупне цивилизације.

Са изузетном посвећеношћу детаљима и живописним и динамичним приказима битака, аутор оживљава херојску борбу за очување и опстанак једног од најважнијих градова свијета. Ово није само историјски роман већ је истовремено дирљива, потресна сага о људима који су сопственим несебичним жртвовањем исписали странице историје, пише у најави издавача. 

Сам Тешић наглашава да се спремао више од 10 година за ово дјело, проучавајући како историјска документа, тако и модерне изворе везане за овај догађај. 

- Идеја за писање романа “Свети рат за Цариград” настала је пре скоро десет година и отад траје истраживање и планирање. Роман је настао проучавањем више од педесет релевантних извора, између осталог и историјских хроника учесника опсаде Цариграда 1453, као и најновијих научних и војних студија које имају за циљ да објасне слом Ромејског царства и пад Цариграда - рекао је Тешић.

Роман “Свети рат за Цариград” је прича о јунаштву нешто више од осам хиљада бранилаца против двадесетоструко јачег непријатеља, што је, како аутор каже, био један од мотива за његово писање. 

- Током 53 дана опсаде града су, поред војника разних националности, бедем бранили и обични грађани, жене и деца. Током непрекидног бомбардовања из турских топова, крваве борбе на копну и на мору смењивале су се из дана у дан. У њима су се истицали јунаци које су савременици упоређивали с највећим јунацима из Хомерове 'Илијаде'“ - рекао је Тешић.

Историчар, археолог и публициста Марко Алексић наводи да је Тешићев роман ода граду који је подигнут на размеђи континената, свјетова и цивилизација и који је вјековима био срце и душа царства. 

- Након једанаест векова славе Констатиновог града, освануло је јутро у коме је највиши бедем хришћанске васељене морао да падне. Роман говори о једном од најдраматичнијих догађаја у историји Европе, када је овај град својим мачем бранио цар Константин, једанаести по реду овог имена и последњи који је седео на трону древног царства. Мајсторским стилом Тешић је ухватио сваки детаљ ове епохалне драме, од речи древног пророчанства Константина Великог и јунака који су се истакли током одбране, до замаха и одсјаја сечива победничке сабље - написао је Алексић. 

Роман има 712 страна у меком повезу.

АУТОР

Александар Тешић је рођен у Чачку 5. марта 1961. године, а дјетињство је провео у иностранству, гдје је и почео да пише. 

Студирао је право, запослен је у РТС-у као преводилац а води и издавачку кућу “Страхор”. До сада је објавио  бројне наслове из серијала епске фантастике  “Косингас” мотивисан српском  словенском историјом и митологијом, али и бројна самостална дјела из жанра хорора, историје и фантастике попут књига из трилогије “Милош Обилић”, “Клетва Каинова”,  “Горолом” и  “Црни месец у успону”. Ово му је први роман за “Лагуну”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана