Објављен Приједлог закона о стицању статуса самосталног умјетника и стручњака

Срна
Објављен Приједлог закона о стицању статуса самосталног умјетника и стручњака

БАЊАЛУКА - Министарство просвјете и културе Републике Српске објавило је на својој интернет страници Приједлог закона о стицању статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури да би заинтересовани могли да изврше увид у предложена законска рјешења прије његовог слања у даљу процедуру.

Циљ утврђивања статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури је подстицање умјетничког и културног стваралаштва умјетника и стручњака у култури Републике Српске, те утврђивање административних и финансијских мјера за јачање њиховог умјетничког и стручног стваралаштва, појаснили су из Министарства.

Приједлог закона припремило је ресорно министарство, а њиме су прописани услови и начин стицања статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури, њихова права и обавезе, вођење евиденције, обезбјеђивање средстава те друга питања која су значајна за ову категорију.

Лица која на основу општих и посебних услова стекну статус самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури стичу права обавезних доприноса за пензијско и инвалиднско осигурање, здравствено осигурање, осигурање од незапослености и дјечије заштите. 

Самостални умјетник је умјетник који самостално, у виду јединог занимања, ствара ауторска дјела из области умјетности или изводи и интерпретира умјетничка или ауторска дјела из области умјетности и културе, посаснили су из Министарства просвјете и културе.

Самостални стручњак у култури је, како се даље наводи, стручњак који самостално, такође у виду јединог занимања, ствара ауторска дјела и обавља истраживачке, умјетничко-сарадничке, теоријско-критичке, едукативне и специјалистичке, продуцентске и организаторске послове из области умјетности и културе, а све у складу са законом којим се уређује област културе.

Поступак додјеле статуса самосталног умјетника, односно самосталног стручњака у култури спроводи се путем јавног позива којег расписује Министарство просвјете и културе.

Помоћник министра за културу Тања Ђаковић позвала је све заинтересоване да доставе своје коментаре и приједлоге за измјену и допуну текста Приједлога закона да би се припремило што квалитетније законско рјешење.

Она је напоменула да Народна скупштина због тренутне епидемиолошке ситуације није упутила Нацрт закона у јавну расправу већ је Министарство одлучило да стручну расправу проведе тако да текст Нацрта достави свим удружењима у култури која имају утврђен статус, као субјектима који у чланству имају највећи број умјетника и стручњака у култури, Академији умјетности Универзитета у Бањалуци и другим правним и физичким лицима из области културе.

Ђаковићева је додала да су током стручне расправе дате неке веома корисне и конструктивне примједбе, које су усвојене и уграђене у текст.

Према њеним ријечима, циљ је да се допринесе изради што квалитетнијег Приједлога закона који ће као такав бити упућен у Народну скупштину Републике Српске на усвајање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана