Обиљежено 60 година рада Дјечијег позоришта

Срна
Обиљежено 60 година рада Дјечијег позоришта

Бањалука - Свечаном академијом на којој је приказана ретроспектива развоја и дјеловања Дјечијег позоришта Републике Српске, те отварањем мале сцене, вечерас је у Бањалуци обиљежено 60 година рада ове институције културе.

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Дјечије позориште важна институција културе, не само у Бањалуци, него и у Српској.


"Важан сегмент одрастања сваког дјетета је Дјечије позориште Републике Српске. За похвалу је све што раде запослени у овој институцији, а веома је важна интернационална димензија која се манифестује сарадњом са институцијама културе из других земаља", рекла је новинарима Цвијановићева.

Она је навела да Влада Републике Српске подржава рад Дјечијег позоришта Републике Српске.

Министар просвјете и и културе Републике Српске Дане Малешевић каже да дјеца која посјећују Дјечије позориште Српске имају шта да науче.

"Посјетом Дјечијем позоришту се, заправо, формира публика која ће редовно посјећивати Народно позориште Републике Српске, али учествовати и у укупној позоришној умјетности", рекао је Малешевић.

Директор Дјечијег позоришта Предраг Бјелошевић рекао је да је за 60 година професионалног рада ове установе одиграно око 300 премијера и да је постала један од најбољих театара у регији.

Он је додао да је у овој години одиграно 237 представа, што је досадашњи рекорд, које је гледало више од 40.000 малишана, док је манифестације "Сњешково" и Међународни фестивал позоришта за дјецу посјетило око 20.000 дјеце.

"Имамо једини музеј позоришних лутака у југоисточној Европи и наша дјеца су у том смислу привилегована", рекао је Бјелошевић.

Он је подсјетио да је ова установа у последњих 10 година учествовала на најеминентнијим међународним фестивалима у 17 земаља, на којима је освајала престижне награде и одликовања, међу којима су Орден војводе подлијевског у Лонжи, одликовање града Колмурана у Италији и гран при у Перуђи за представу "Тужни принц".

Малу сцену су отворили Цвијановићева и градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић.

Свечаној академији су присуствовале званице из јавног, друштвеног и културног живота Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана