Обиљежена манифестација Европска ноћ театра

Срна
Обиљежена манифестација Европска ноћ театра

Бањалука - Манифестација "Европска ноћ театра" вечерас је у Бањалуци обиљежена извођењем представа Народног позоришта Републике Српске, Дјечијег позоришта Српске, Бањалучког студентског позоришта, Градског позоришта "Јазавац" и Невид театра.

Умјетнички директор Градског позоришта "Јазавац" Љубиша Савановић рекао је Срни да је од великог значаја за позориште да има што више оваквих догађаја који промовишу позоришну умјетност.


"Овај дан је посебан по томе што публика може да види позориште са друге стране, односно да види како то све функционише иза сцене", истакао је Савановић.

Градско позориште "Јазавац" вечерас је извело представу "Пустоловине Болета Комете" у копродукцији са Невид театром из Бањалуке.

Умјетнички директор Бањалучког студентског позоришта Александар Пејаковић изјавио је Срни да је ово позориште вечерас у Господској улици извело представу "Ћераћемо се још", ауторски пројекат Драгослава Медојевића.

Пејаковић, који је и редитељ у Дјечијем позоришту Републике Српске, рекао је да је ансамбл Дјечијег позоришта овом приликом извео представу "Мачак у чизмама", а сви заинтересовани могли су посјетити и изложбени салон музеја лутака.

Умјетнички директор Народног позоришта Српске Александар Стојковић изјавио је Срни да је у склопу ове манифестације у Народном позоришту изведена представа "Ожалошћена породица" у режији Николе Пејаковића.

Стојковић је рекао да је публика имала прилику да се ближе упозна са процесом стварања позоришне сцене и свега оног што се у току представе не види.

Главни партнер и организатор манифестације "Европска ноћ театра" за БиХ је Босанско народно позориште из Зенице.

"Европска ноћ театра", која се одржава истовремено у великом броју градова треће суботе у новембру, је једнодневни догађај посвећен сценским и извођачким умјетностима.

Позориште тог дана постаје главно мјесто сусрета, дијалога, дружења и нових спознаја, како умјетника и позоришних радника, тако и публике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана