Обиљежена 32. годишњица смрти глумца Павла Вуисића

Танјуг
Обиљежена 32. годишњица смрти глумца Павла Вуисића

БЕОГРАД - Тридесетдруга годишњица смрти глумца Павла Вуисића (1926-1988) обиљежена је у Удружењу за културу, умјетност и међународну сарадњу Адлигат у којем се налази његов легат.

Тим поводом његова супруга Мирјана је легату поклонила десетине фотографија, од којих су многе непознате, настале током снимања филмова иза сцене или током припрема за снимање, као и мноштво фотографија из њеног и Пајиног приватног живота.

Поред тога, поклонила је Пајин лични бријач и биљежницу у коју је она биљежила његове мисли. Новопоклоњени предмети су посебно изложени и показани посјетиоцима, наводи се у саопштењу Адлигата.

“Почаствовани смо што чувамо њихову заоставштину и што имамо прилике да је показујемо јавности”, каже Виктор Лазић, предсједник Удружења Адлигат.

Легат великана српског и југословенског глумишта и његове супруге, Мирјане Вуисић, налази се у овом удружењу и дио је сталне музејске поставке на Бањици.

У легату се може видјети мноштво Пајиних личних предмета као на примјер сет његових лула, свежањ кључева са кључем камиона који је вожен у Камионџијама, љубавна писма супрузи, својеручно исцртавани нацрти за прављење бродова, поезија коју је исписивао у ходу и често бацао, а супруга сакупљала.

Један од најзначајнијих експоната свакако је оригинални Пајин тестамент, који је такође прочитан овом приликом.

Поводом годишњице, одржан је пригодан помен на гробљу, а у сједишту Удружења Адлигат на Бањици у организацији општине Вождовац поводом Дана европске баштине, организовано је предавање о Павлу Вуисићу и читање његове поезије, а током овог догађаја о животу са њим, о томе колико није волио глуму као ни систем у којем је живио, присутнима је говорила супруга, Мирјана Вуисић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана